Foto: Simon Eliasson, NTB scanpix

Åtal väckt i stor jakthärva i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Fem män i Norrbotten åtalas för inblandning i flera fall av grova jaktbrott. Flera av dem misstänks för att ha tjuvjagat och plågat järv, björn och lodjur och enligt åklagaren handlar det om en av de största jaktbrottshärvorna i Sverige.

Under fredagen lämnade åklagare Åse Schoultz vid riksenheten för miljömål in en omfattande 23 punkter lång stämningsansökan mot fem män i Norrbotten. Männen, som är i åldrarna 36-73 år, misstänks för grovt jaktbrott, anstiftan och medhjälp till grovt jaktbrott, grovt jakthäleri, vapenbrott och artskyddsbrott.

Totalt ska åtta djur ha dödats; en järv, tre lodjur och fyra björnar mellan januari 2012 – augusti 2016. Sju av djuren har dödats under 2016.

Illegal rovdjursjakt

Plågsamma metoder

Tre av männen åtalas för att ha dödat djuren – några har skjutits andra har fångats med olagliga snaror och fällor. En del av djuren ska även ha plågats innan de avlivades.

  • En 46-årig man från Boden är den som står åtalad för flest brott. Enligt åklagaren har han dödat tre björnar och tre lodjur. Han åtalas för sex fall av grovt jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.
  • En annan man, en släkting till 46-åringen åtalas för grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott, brott mot vapenlagen, grovt vapenbrott och artskyddsbrott.
  • En tredje man åtalas för att ha skjutit en järv och snarat en björn samt för två fall av vapenbrott.

LÄS ÄVEN: Här är de fem misstänkta i jakthärvan

Koordinerad insats

Det var i augusti som polis efter en tids spaning och informationsinhämtning slog till mot de fem männen på olika platser i Norrbotten. Enligt åklagare Åse Schoultz handlar det om en av de största jakthärvorna i Sverige.

– Detta är ett robust åtal där polisen har gjort ett gediget jobb. De har alla varit väldigt duktiga. Från de som börjat lyssna på avlyssningen till utredarna, säger Åse Schoultz, och tillägger att de har bedrivit avlyssning från den femte juli förra året.

LÄS ÄVEN: 45 poliser slog till mot misstänkta björnjägare

Liten upptäcktsrisk

Brotten leder till fängelsestraff på minst sex månader till som mest fyra år.

– Grova jaktbrott är bland de svåraste brotten att utreda, om det är någonstans där man kan bedriva brott med väldigt liten upptäcktsrisk är det just vid illegal rovdjursjakt, säger Åse Schoultz.

LÄS ÄVEN: Jakthärvan växer: fem nya brottsmisstankar

– Jag gör bedömningen att jag ser fram emot en fällande dom, säger hon.

Alla fem misstänkta har tidigare varit häktade, men försatts på fri fot i väntan på rättegång.

63-åring nekar till brott

Den 63-åriga mannen som åtalas för att förvarat en tjuvskjuten björnskalle i en container och ha haft felaktig ammunition, nekar till brott.

– Vi kommer att åberopa viss bevisning för att styrka hans oskuld, säger hans advokat Lisa Länta som inte vill gå in på några detaljer men menar att det finns en förklaring.

Hon tycker att det är olyckligt att hennes klient åtalas samtidigt som de fyra andra då deras brott inte har med varandra att göra enligt henne.

– De inledande misstankarna mot min klient var ju mycket mer omfattande och helt felaktiga. Han utmålades att ligga bakom någon form av organiserad tjuvjakt vilket snabbt visade sig vara helt felaktigt. Det han nu åtalas för är bara en droppe och har inget med de övriga brotten att göra, säger Lisa Länta.

LÄS ÄVEN: Här är bevisen i jakthärvan

Jonas Westerlund är advokat till den 46-åring som är åtald för att ha skjutit de flesta djuren.

– Min klient nekar på alla punkter förutom vapenbrott där han gjort vissa medgivanden, säger Westerlund.

SVT Nyheter Norrbotten har försökt nå de övriga tre männens advokater utan resultat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet