• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Polisen förundersökning/ArkivbildVisa alla (7)
Visa alla (7)

Här är bevisen i jakthärvan

Publicerad

I dag åtalades fem män, alla hemmahörande i Norrbotten, misstänkta för grova jaktbrott i den stora och omtalade jakthärvan i Norrbotten. Åse Schoulz är övertygad om att det blir en fällande dom då det finns gott om bevisning.

I augusti förra året slog ett 40-tal poliser till mot ett flertal adresser samtidigt. Fem män häktades misstänkta för en rad grova jaktbrott och i dag kom åtalet.

LÄS ÄVEN: Åtal väckt i stor jakthärva

Enligt åtalet har polisen en rad olika bevis som GPS-rutter, telefonavlyssningar, SMS-konversationer, bilder och filmer.

Snara rovdjur

Det första misstänkta brottet skedde den 19 juni 2012 då en 46-årig man ska ha snarat och skjutit en björn. Enligt åtalet har polisen hittat tidsstämplade bilder på björnen på mannens dator som styrker brottet.

Mannen är misstänkt för att ha snarat och dödat ett lodjur den 15 januari 2016..

Den 15 januari 2016 dödas ett lodjur via snarning i Bodens kommun av samme man. Vid en husrannsakan ska polisen ha hittat bilder på djuret samt en GPS som visar mannens rutt den 15 januari.

Illegal fälla

Två månader senare, 23 mars, fångas och dödas ett nytt lodjur i en illegal fälla av 46-åringen. Polisen finner bilder och filmer på lodjuret i mannens telefon.

En månad senare misstänkts mannen ha fångat ett lodjur i en illegal fälla och dödat det. Även här hittar polisen bilder och filmer på lodjuret i mannens mobil.

Döda björnar

Den 31 maj är 46-åringen misstänkt för att ha jagat och dödat en björn. Bevisen mot honom är mannens GPS och bilder.

LÄS ÄVEN: 45 poliser slog till mot misstänkta björnjägare

Bara några dagar senare, tredje juni, är 46-åringen tillsammans med sin släkting misstänkt för att ha skjutit en björn. Bildbevis ska ha hittats i en mobiltelefon.

46-åringen misstänkt för att ha jagat och dödat en björn med 73-åringen. Foto: Polisen förundersökning

Den 25 juli dödas en järv av en 36-årig man. Enligt åtalet ska tre män ha samarbetet vid händelsen. En man ska även ha tagit med sin jakthund och låtit den dra och slita i järven. Här är polisens bevisning telefonavlyssningar, sms-konversationer och mobilbilder.

LÄS ÄVEN: Jakthärvan växer: fem nya brottsmisstankar

Den 36-åriga mannen är även misstänkt för att ha dödat en björn genom att snära björnen i en fälla vid en illegal åtel. Även här har ett samarbete mellan tre män skett. Polisen ska ha hittat själva fällan och björnskinnet hos den man som misstänkt ha skjutit björnen. Polisen har även genomfört telefonavlyssningar.

Polisen hitta vapen

Vid polisens tillslag den 31 augusti hittade polisen även vapen och ammunition i flera mäns bostäder. Ett fryst björnhuvud har även hittats i fryscontainer på en gård hos en 63-årig man som är misstänkt för jakthäleri. Enligt åklagaren ska mannen ha vetat om, eller haft skäl att ana, att den dödats genom jaktbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet