Visa alla (2)

Här är alla skogsbränder i Norrbotten – kommun för kommun

Publicerad

11 skogsbränder på omkring 500 hektar bekämpades av räddningstjänsten under torsdagsmorgonen och under eftermiddagen har det tillkommit fler bränder. Men även om läget för räddningstjänstens personal är ansträngt är de flesta av bränderna under kontroll.

Uppdaterad 13.30

Bränderna runt om i länet har avlöst varandra under snart en veckas tid. Flest bränder har det varit i Jokkmokk och för räddningstjänstens personal är läget minst sagt ansträngt. Förutom att räddningstjänsterna hjälper varandra över kommungränserna har man fått hjälp av helikoptrar, markägare, hemvärnssoldater och frivilliga.

Enligt Patrik Bylin, chef på räddningstjänsten i Luleå brinner det på totalt 11 platser i länet på en yta av omkring 500 hektar men det torra och varma vädret kan dock snabbt förändra den siffran.

– Tyvärr ser det inte ut att bli annat än varmt och soligt framöver heller. Kanske lite regn till helgen men så pass lite att det knappast gör någon skillnad, säger Patrik Bylin.

”Slitigt och väldigt, väldigt varmt”

I Jokkmokks kommun är skogsbranden vid Lapmoberget inne på sitt fjärde dygn och vid norra Mattisudden, utanför Jokkmokk brinner ett område på omkring 250 hektar. Runt 25 personer, både räddningstjänstens personal och frivilliga, jobbar med att släcka branden vid norra Mattisudden. En helikopter har även vattenbombat området hela natten.

– Det är ganska slitigt och väldigt, väldigt varmt. Värmen sliter mycket på personalen, säger Krister Jonsson, insatsledare.

Utöver bränderna vid Lapmoberget och norra Mattisudden rasar ytterligare två bränder i kommunen.

– Vi kan inte säga att de är under kontroll men på ett par av dem ser det positivt ut, säger Thomas Andersson, vid räddningstjänsten i Jokkmokk.

Uppdaterad klockan 16.40

Under torsdagseftermiddagen, vid 16-tiden, har det kommit larm om två skogsbränder i Pajala. Dels en brand i Airivaara och dels i Jääskövouma. Branden i Liviöjärvi släcktes helt under eftermiddagen.

Det har också kommit in larm om brand i Haraudden i Östansjö i Jokkmokk.

Uppdaterad  klockan 20. 20

Skogsbränderna vid Laxtjärn och Reivo naturreservat i Arvidsjaur har blossat upp igen under torsdagskvällen.

– Bränderna är inte under kontroll, men de är begränsade, säger Ulf Lundström, räddningschef i beredskap.

Skogsbränder i länet under torsdagen :

Visa
 • Arjeplog: inga skogsbränder
 • Arvidsjaur: två skogsbränder, vid Laxtjärn och Reivo naturreservat – var delvis eller helt släckta under torsdagsförmiddagen men under eftermiddagen har de tagit fart igen.
 • Boden: inga skogsbränder
 • Gällivare: omkring 200 hektar brinner vid Linaberget norr om Tjautjas
 • Haparanda: inga skogsbränder
 • Jokkmokk: fem skogsbränder, norra Mattisudden, Lapmoberget, i närheten av Vuollerim, nordväst om Murjek och i Haraudden i Östansjö
 • Kalix: inga skogsbränder
 • Kiruna: på kvällen inkom larm om skogsbrand i Nagirjarvi, Torneträsk.
 • Luleå: inga skogsbränder
 • Pajala: fem skogsbränder, i Vaktjärv, Liviöjärvi och i Muuksujärvi – under kontroll. Den i Liviöjärvi är släckt under torsdagseftermiddagen. Under eftermiddagen har det tillkommit två bränder i Airivaara och i Jääskövouma.
 • Piteå: inga skogsbränder, hjälper Jokkmokk
 • Älvsbyn: skogsbrand på vägen mellan Vidsel och Harads, räddningstjänsten hjälper även Jokkmokk
 • Överkalix: två bränder, i Svartträsk och en vid Jockfall – under kontroll
 • Övertorneå: inga bränder men räddningstjänsten hjälper Överkalix

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet