Huvudmannen döms till 1 år och 4 månaders fängelse.

Huvudmannen döms till fängelse i jakthärvan

Uppdaterad
Publicerad

Rovdjur fångades, plågades och dödades. Huvudmannen i den stora jakthärvan i Norrbotten fälls nu för flera jaktbrott och döms till fängelse i ett år och fyra månader.

Två andra män döms även till fängelse och två till villkorlig dom.

Den huvudmisstänkte, 46-åringen, fälls för medhjälp till grovt jaktbrott, brott mot vapenlagen och grovt vapenbrott. Åklagaren yrkade på ett flerårigt fängelsestraff på minst fem år, men tingsrätten har nu dömt mannen till fängelse i ett år och fyra månader.

Men huvudmannen frias helt från grovt jaktbrott, där han var misstänkt för att ha dödad tre björnar och tre lodjur, samt anstiftan till grovt jaktbrott.

Illegal rovdjursjakt

Huvudmannens pappa döms till ett års fängelse för medhjälp till grovt jaktbrott, grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen och artskyddsbrott.

Men även han, som sin son, frias från punkten om grovt jaktbrott. Orsaken till att de frikänns är huvudsakligen att den enda bevisningen var bilder och filmer på illegalt dödade djur som fanns i huvudmannens mobiltelefon – och även om tingsrätten anser att det är bevisat att det är huvudmannen som tagit bilderna, så räcker inte detta för en fällande dom.

Snarade en björn

Den så kallade 37-åringen döms även till fängelse i 1 år och 3 månader. Han är den enda som döms för grovt jaktbrott, detta för att ha skjutit en järv och snarat en björn. Han döms även för vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Villkorlig dom

Mannen, som arbetat på uppdrag för Länsstyrelsen i Norrbotten, och 39-åringen döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 100 timmar. Den förstnämnda döms för jakthäleri efter att man hittat en björnskalle i mannens frys och 39-åringen döms för jakthäleri samt vapenbrott.

Ingen av dessa två män stod åtalad för grovt jaktbrott.

Flera djur har dödats

Det var i augusti förra året som ett 40-tal poliser slog till mot flera adresser samtidigt, med misstanke om illegal rovdjursjakt. Vid husrannsakningar hittas bland annat olagliga fällor och djurskinn. Fem män, samtliga hemmahörande i Norrbotten, greps och häktades senare för en rad grova jaktbrott.

Fyra björnar, tre lodjur och en järv ska ha skjutits eller fångats med olagliga snaror och fällor mellan 2012-2016, varav sju under 2016.

En av de största jaktbrottmålen

Den så kallade ”jakthärvan” som har beskrivits som ett av de största jaktbrottsmålen som varit uppe i rätten. Samtliga av de åtalade har under hela processen förnekat brott.

Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för fyra av de fem männen som står åtalade för brotten.

Maxstraffet för jaktbrott är fyra år.

Fakta: Jakt på rovdjur

Det finns fyra stora rovdjur i Sverige: björn, järv, lodjur och varg.

De är fridlysta och får endast jagas om Naturvårdsverket eller landets länsstyrelser har gett sitt godkännande till licens- eller skyddsjakt.

Reglerna bestämmer när jakten får bedrivas, om åtel får läggas ut för att locka till sig djuren, och hur många hundar som får användas.

Licensjakt beviljas främst för att begränsa rovdjursstammarna. Jägarna kan få tillstånd att bedriva skyddsjakt om deras egendom, ofta tamdjur, hotas av rovdjur.

Maxstraffet för jaktbrott är fyra år.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet