En skiss av Sametingets framtida parlamentsbyggnad. Här kan du se delar av debatten som sändes tidigare idag. Foto: Illustration: Murman arkitekter

Sametingets parlamentsbyggnad placeras i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Efter en delvis infekterad debatt under torsdagen har Sametingets plenum beslutat att sameparlamentet ska byggas i Östersund. Alternativen stod mellan Östersund, Kiruna och Vilhelmina.

Idag tog sametingets plenum beslutet att det samiska parlamentshuset ska placeras i Östersund. Därmed är en 15-årig fråga avgjord. Men nästa fråga hur parlamentshuset ska finansieras är inte avgjord.

Det är regering och riksdag som ska besluta om pengarna. Så när och om ett samiskt parlamentshus står klart i Östersund är ovisst.

Sameradion och SVT Sápmi

Kiruna huvudalternativ

Beslutet bygger på en rapport som tagits fram av PwC och i den slutliga omröstningen stod valet mellan Kiruna, Östersund och Vilhelmina.

Under Sametingets plenum i maj förra årets bestämdes att Kiruna skulle vara huvudalternativet.

Förslag från statsministern

I debatten kom flera olika alternativ upp. Ett var att det inte skulle byggas något parlament utan att verksamheten skulle fortsätta på samma sätt som hittills, det vill säga på olika orter. 

Det krävdes ajournering, diskussioner om procedurfrågor och öppna omröstningar, där var och en röstade efter att ha fått sitt namn uppropat, innan beslutet kunde fastställas. 

Hela processen började med att tidigare statsministern Göran Persson (S) föreslog att det skulle byggas en samisk parlamentsbyggnad i Kiruna. 

Den långa resan mot beslutet om var sameparlamentet ska byggas

1993 juni: Plenum beslutar efter en utredning att Sametingets huvudkansli ska placeras i Kiruna.

2004: Dåvarande statsminister Göran Persson (S) offentliggör planer på en samisk parlamentsbyggnad i Kiruna.

2005: Statens fastighetsverk utlyser en arkitekttävling för att få fram hur den samiska parlamentsbyggnaden ska se ut. Totalt 111 bidrag inlämnas och visas upp på en offentlig utställning i Kiruna i september.

2005 december: Finalbidragen utvalda. De fem finalbidragen presenteras på Grand Hotel i Stockholm och arkitekterna bakom dem får 200 000 kronor till att utveckla dem.

2006 april: Nu är det klart hur Sametingets parlamentsbyggnad ska se ut. Vinnare av arkitekttävlingen presenteras.

2006: LKAB varnar för osäkerhet kring tomten i Kiruna. LKAB motsätter sig planerna på att bygga parlamentsbyggnaden på tomten ”Sågverksarbetaren”, eftersom den ligger i ett område som beräknas bli påverkat av framtida gruvbrytning. Statens fastighetsverk drar tillbaka ansökan om medel till byggnationen från finansdepartementet.

2008 maj: Jokkmokk kommer in i matchen. Plenum beslutar att godkänna en motion från Karin Vannar, Guovssonásti. Beslutet innebär att Jokkmokk ska finnas med som alternativ placeringsort för parlamentsbyggnaden.

2008 september: Regeringen anslår 10 miljoner till det fortsatta arbetet med Sametingets parlamentsbyggnad. 

2010 april: Jokkmokks dåvarande kommunalråd Anna Hövenmark skriver till Sametinget och förespråkar Jokkmokk som det självklara valet för en parlamentsbyggnad. 

2010 augusti: Kiruna kommun föreslår ny tomt för parlamentsbyggnaden; ”Gamla truckverkstaden” i Luossavaara industriområde. Ändrade planer. Kiruna kommun reviderar planeringen för stadsomvandlingen och avvaktar ny placering för parlamentsbyggnaden

2013: Kiruna kommun presenterar nytt förslag på tomt för parlamentsbyggnaden, på en södervänd sluttningstomt i östra delen av den planerade nya stadskärnan, i närheten av nya stadshuset. Sametinget tror på tomten. Sametingets styrelse tittar på två tomter i Tuolluvaaraområdet, där nya stadskärnan planeras. Sametingets styrelse beslutar att ställa sig positiv till den nya tomten för parlamentsbyggnaden. Men beslutar samtidigt att avvakta med definitivt beslut till dess att LKAB gjort markundersökningar

2015 februari: Sametingets plenum beslutar att ge styrelsen i uppdrag att parallellt med pågående process utreda alternativa orter. Östersundger sig in i kampen om en samisk parlamentsbyggnad.

2015 september: Klartecken från LKAB. Kiruna kommun meddelar att LKAB:s markundersökningar har visat att den föreslagna tomten, i samma område som det planerade nya stadshuset fungerar som placering för det nya parlamentshuset.

2015 oktober: Kommuner uppvaktar Sametinget. Jokkmokk och Lycksele kommuner uppvaktar Sametingspolitiker under plenum i Lycksele

2016 januari: Styrelsen vill till Kiruna. Sametingets styrelse föreslår att plenum beslutar att fastställa placering för parlamentsbyggnaden till den föreslagna tomten, samt att snarast inleda dialog med Kiruna kommun. Styrelsen föreslår också att plenum ska upphäva beslutet från 2015 februari. Plenum bordlägger hela ärendet.

2016 april: Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson träffar fortfarande representanter för andra kommuner än Kiruna som vill vara med i kampen om

2016 25 maj: Jokkmokk kommer med överraskande förslag. Jokkmokks kommun erbjuder sig att bekosta byggnationen av ett samiskt parlamentshus i Jokkmokk.

2016 3 oktober: I samband med Sametingets plenum i Skellefteå har de sju kommunerna fått möjlighet att presentera sig själva och sina förslag angående en framtida parlamentsbyggnad. Även Vilhelmina kommun har tidigare meddelat sitt intresse för parlamentsbyggnaden till Sametinget, men det har helt tappats bort.

2017 februari: Plenum i Trondheim återremitterar ärendet, flera ledamöter anser att underlaget inte är tillräckligt. 

2018 maj: Plenum beslutar att tre orter är aktuella för parlamentsbyggnaden, Kiruna, Östersund eller Vilhelmina.

2019 20- 21 februari: Beslutet ska tas i plenum i Örnsköldsvik. Valet står mellan Kiruna, Östersund och Vilhelmina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet