Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Hemvärnet flyger över övningsområdet i Kalix – och hör mer om hur spaningsarbetet från ovan går till. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Här spanar Hemvärnet efter fiender i Kalix – i flygplan

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har deltagit i den finska militärövningen ”Northern Forest” som omfattar drygt 6 500 personer. Hemvärnet spanar från luften vid landsgränsen – och SVT Norrbotten får följa med.

– Uppdraget är att bevaka och se till så att inga smugglare eller fiender tar sig över, säger infobefälet Lisa Björk.

Det är förband från Sverige, Finland, Norge, Storbritannien och USA som har samlats i Finland för övningen.

Omkring 750 personer har stationerats ut från det svenska försvaret och utöver det bevakar ett par hundra hemvärnssoldater gränsen.

– Amerikanska elitstyrkor hjälper oss att bli bättre, starkare och smartare. Det har varit jättespännande att ha med dem och få se hur det kan gå till i vekligheten, säger Hemvärnets Lisa Björk.

SVT följer med och spanar i luften

Hemvärnet verkar inte bara på land utan både till havs och i luften.

Thomas Jatko har flugit i tolv år och arbetar som flyglärare civilt. Under övningen har han bevakat gränsen på dygnets alla timmar.

– Det är en ynnest att få vara med i Hemvärnet. Det vi som flygförare gör känns viktigt men även totalförsvaret är jätteintressant just nu, säger han. 

I klippet får SVT följa med på en tur över övningsområdet i Kalix.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.