Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör presschefen Karin Hallstan om den snabba processen, om myndigheternas krav och om synen på stålverksområdet. Foto: SandellSandberg/H2GS och Amanda Liikamaa/SVT

Här visar H2 Green Steel upp platsen för stålverket utanför Boden

Uppdaterad
Publicerad

”Vi ser inga hinder för att vi ska kunna fortsätta”. Det säger H2 Green Steel om det planerade stålverket i norra Svartbyn utanför Boden – trots kraven från myndigheterna

Den sista förhandlingsdagen i Mark- och miljödomstolen fick alla parter gå syn vid det planerade stålverksområdet. För att domstolen med egna ögon ska få se platsen, vad det är för naturmiljö, hur ser vattenområdena ut och hur avstånden är till närboende.

Området är cirka 500 hektar och för att kunna bygga stålverket vill bolaget bland annat leda om Lillbäcken. De kommer även åta sig att flytta exempelvis groddjur och lappranunkel i syfta att undvika påverkan.

Viktig milstolpe för stålföretaget

H2 Green Steels presschef Karin Hallstan ser dessa dagar som en viktig målstople.

– Det är spännande med en process som vi tror är rekordsnabb, från att det ansökan skickas in till att vi kommer till huvudförhandling. Det tycker jag visar på en vilja och ambition från alla involverade, att hålla högt tempo, hitta lösningar och vara konstruktiva för det större syftet som är en stålproduktion som släpper ut otroligt mycket mindre koldioxid än traditionell stålproduktion.

H2 Green Steel kommer få besked av domstolen om de får börja bygga, innan det finns ett miljötillstånd för hela verksamheten, den 1 juli.

Hör presschefen Karin Hallstan om den snabba processen, om myndigheternas krav och om synen i videoklippet.

H2GS Ansökan

Bolaget vill ha tillstånd till uppförande och drift av ett stålverk inom Svartbyns verksamhetsområde i Boden, för årlig produktionskapacitet om fem miljoner ton stål och andra gjutna ämnen.

De vill även ha tillstånd för till tillverkning av 280 000 ton vätgas och 4 200 000 ton järnsvamp per år.

Bolagets ansökan omfattar dessutom omledning av vattendraget Lillbäcken och reservationsvis även till bortledning av grundvatten från jord- och bergskärning vid Lillbäcken.

H2GS har yrkat dispens från förbudet i 7 § artskyddsförordningen för flytt av lappranunkel m.m.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.