Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utredningsordförande Jonas Bäckstrand berätta vad som händer härnäst efter tågolyckan på Malmbanan i Vassijaure. Foto: Trafikverket

Haverikommissionen klara i Vassijaure – tog med sig flera ton räls och hjul

Uppdaterad
Publicerad

Haverikommissionen är klara med sitt arbete vid Vassijaure där ett malmtåg spårade ur den 17 december. Men utredningsledarna har tagit med sig flera ton material för att utreda i hemma i Stockholm.

LKAB har röjt undan vagnarna från spåret och nu återstår Trafikverkets arbete på plats med att återställa spåret. Arbetet består framför allt i att byta slipers längs en 15 kilometer lång sträcka från Tornehamn till Vassijaure. En del räls, växlar och kontaktledning vid olycksplatsen behöver också bytas.

Noggrant jobb

Haverikommissionen lämnade området under senare delen av julhelgen och nu ska de göra mer noggranna undersökningar av material som de har tagit med sig från olycksplatsen.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Det handlar om mindre delar av rälsen samt de vagnshjul som man tror är de första som spårade ur.

– Vi vill granska det här närmare för att se hur det här skulle kunna ha gått till, säger utredningsordförande Jonas Bäckstrand.

Kyligt jobb

Jonas Bäckstrand har tillsammans med kollegan Johan Gustafsson arbetat över julen med undersökningarna i Vassijaure – vissa dagar i temperaturer på nedåt 20 minusgrader.

Det kommer att dröja flera månader innan bilden kring orsakerna börjar klarna och uppemot ett år innan en slutrapport kommer att vara klar.

Trafikverket kan inte ge någon säker prognos för när trafiken kan återupptas.

I klippet berättar Jonas Bäckstrand om hur de har arbetat på plats och vad som händer härnäst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet