Historisk rivning i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Nu rivs första bostadsområdet i Kiruna. Det är 80 lägenheter i bostadsområdet Ullspiran som ska rivas.

Hyresgästerna har sedan tidigare flyttat till ersättningsbostäder. Det är det första stora bostadsområdet som rivs med anledning av att LKAB:s gruva expanderar mot staden. Gruvbrytningen orsakar markdeformationer som gör att delar av Kiruna måste avvecklas.

– Vi har delat in rivningen av Ullspiran i etapper, två gårdar kommer att avvecklas först. När den andra etappen av avvecklingen inleds är inte helt klart , det beror på deformations prognoserna, vi har vunnit lite tid eftersom deformationerna går lite långsammare, säger Maria-Therese Edlert LKAB projektledare för avvecklingen av Ullspiran.

Kiruna flyttar

En buffertzon mot gruvan

Efter rivningen av bostäderna kommer området att bli ett grönområde, som ska bli en buffertzon mellan gruvan och samhället.

– Området kommer att bli en park, rivningsmaterialet  ska återanvändas i gabionkorgar ett slags stålburar som ska gestalta husgrunderna, sen ska vi bevara innegårdarna med lekutrustningar och grillplatser som allmänheten kommer att ha tillgång till, säger Maria-Therese Edlert LKAB projektledare för avvecklingen av Ullspiran.

Det är LKAB:s gruvbrytning på huvudnivån 1365 meter under jord som orsakar markdeformationerna mot samhället. Totalt kommer 3000 bostäder att avvecklas och 6000 personer som måste flytta etappvis. Livslängden på huvudnivån 1365 är bedömd till år 2035.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna flyttar

Mer i ämnet