Arkivbild. Foto: Adam Ihse / TT

Hockeyläkare vill skärpa straffen för ojusta tacklingar

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal hockeyspelare har tvingats sluta på grund av hjärnskador. Nu vill ordföranden för svensk ishockeys läkarförening att de som tacklas ska få indragen lön.

Yelverton Tegner är ordförande för ishockeys läkarförening. Han jobbade i 40 år som läkare för Luleå hockey och har sett vilken typ av tacklingar som gör mest skada. Det handlar om tacklingar mot huvudet och tacklingar där två spelare står vid sargen och en tredje kommer in och tacklas.

– Men de allra svåraste hjärnskakningarna får spelarna oftast när de står helt stilla och inte ser den som kommer och tacklar dem. Under en oförberedd tackling i sidan gör kroppen en egen rotation och far åt sidan. Huvudet kommer först därefter och då blir det en kraftig rotation inne i hjärnan, säger Yelverton Tegner i ett pressmeddelande från Luleå tekniska universitet.

Han och en annan forskare ska nu kartlägga hockeyspelare som slutat på grund av hjärnskakningar. Genom en så kallad PET-röntgen ska spelarnas hjärnor undersökas för att se olika sjukdomar.

Unga spelare får livslånga problem

– Vi har en 15-årig spelare som fått sluta på grund av sviterna från hjärnskakningar i ishockeyn. Han går med ständig huvudvärk, koncentrationssvårigheter och svårt att orka med skolan. Då är det inte roligt längre, säger Yelverton Tegner.

Han vill att spelarna som stängs av på grund av ojusta tacklingar inte heller ska få någon lön under den tiden. Modellen finns inom NHL och drabbar inte bara laget utan även spelaren privat.

– Man måste göra allt man kan för att minska hjärnskakningar inom ishockeyn. I dag har vi ett 50-tal spelare i Sverige som vi vet har slutat ishockeyn, på grund av sviterna efter hjärnskakningar, säger Yelverton Tegner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.