Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef i Arjeplog, anser inte att det är en effektiv åtgärd att stänga skolan. Foto: SVT

Hornavanskolan håller öppet trots myndigheternas uppmaning

Uppdaterad
Publicerad

När många skolor väljer att stänga och låta eleverna göra skolarbetet hemifrån för att minska spridningen av Coronaviruset – så väljer Arjeplogs kommun att låta Hornavanskolan vara öppen tills vidare.

För att minska spridningen av Coronaviruset uppmanar Folkhälsomyndigheten universitet och gymnasieskolor att övergå till distans- och fjärrundervisning.

Många skolor runt om i landet följer myndighetens uppmaning och eleverna gör skolarbetet hemifrån, men Arjeplogs kommun gör en annan bedömning och meddelar nu att gymnasiet Hornavanskolan hålls öppen tills vidare.

Coronaviruset i Norrbotten

Vårterminen förlängs

Han menar att gymnasiet är en väldigt liten skola med små klassar.

– I dagsläget är det därför inte en effektiv åtgärd att stänga skolan, varför jag har beslutat att tills vidare hålla den öppen som vanligt.

Men eleverna kommer ändå att vara hemma från skolan under onsdagen då personalen ska kunna planera för den situation som kan uppstå om man vid ett annat skede väljer en annan undervisning, därför kommer vårterminen att förlängas med en dag.

– Det här bra tillfälle att testa så att allt fungerar.

Men i många andra mindre kommuner med låg smittspridning väljer man att stänga skolorna, varför gör ni en annan bedömning?

– Jag har all respekt för varje lokalt beslut, men man måste utgå från hur det ser ut på orten.

– Om viruset inte sprids på gymnasiet och vi stänger gymnasiet så har vi ju inte åstadkommit någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet