Nyinvigningen får inte bara besök av konstälskare – även av Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det nyinvigning av länskonstmuseet i Kiruna. Problemen med lokalerna ska vara lösta efter sommarens stängning men de psykosociala problemen har inte fått någon riktig lösning.

Fem personer ska arbeta på museet men i tjänst finns bara chefen samt två timanställda.

– Två har sagt upp sig och två personer är för tillfället sjukskrivna, säger sjukvårdspartisten Tomas Vedestig som är ordförande i Region Norrbottens kulturberedning.

Samarbetsproblem från start

Det var i november förra året som länskonstmuseet öppnades samtidigt som det nya stadshuset i Kiruna invigdes. Den första utställningen genomfördes under stor tidspress och hängdes upp samtidigt som byggarbeten fortfarande pågick. Då började också samarbetsproblemen på arbetsplatsen.

 – Det är ingen lätt situation men vi arbetar med problemet, säger Tomas Vedestig.

Men går det att driva museet med den personalsituationen som råder?

-  Ja, absolut. En tid kan vi ha det så här. Timvikarierna är mycket duktiga, säger Tomas Vedestig.

Kirunahälsan inblandad

Medan de två timvikarierna arbetar istället för ordinarie personal fortsätter arbetet för att komma tillrätta med de psykosociala problemen.

– Vi har haft Kirunahälsan inblandad och fortfarande och det finns fortsatt möjlighet för sjukskrivna att ha kontakt med den hjälp som finns där. Chefen går på chefscoaching och vi har tagit fram dokument och policys för att situationen ska bli bättre. Vi jobbar konkret på olika sätt, säger Tomas Vedestig.

Stämmer det att Arbetsmiljöverket kommer och gör en inspektion samma dag som det är nyinvigning av länskonstmuseet?

– Ja, de kommer på inspektion. Huvudskyddsombudet är inte nöjd med våra åtgärder. De är proffs och vi tar med tacksamhet emot deras hjälp, säger Tomas Vedestig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.