Tomas Egmark (S), kommunalråd i Älvsbyn, berättar om arbetet efter branden. Foto: SVT

Regeringen ger inga besked om ersättningsjobb till Älvsbyn

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Egmark (S) har sagt till regeringen att han önskar statliga ersättningsjobb till Älvsbyn. Men beslutet dröjer fick han veta idag då han pratade med landsbygdsministern.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) meddelade att regeringen just nu är upptagen med budgetarbetet och att besked om vad regeringen kan stötta med dröjer i ytterligare några veckor.

Något som kommunalrådet har förståelse för trots att han gärna vill ha snabba besked.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

”De ska rodda ett helt land”

– De ska rodda ett helt land och jag har bara Älvsbyn, säger Tomas Egmark (S).

Älvsbyns kommunalråd har önskat sig statliga ersättnings jobb och besked kring öppningen av gruvan i Laver.

– Ansökan ligger på regeringens bord sen flera år och det vore bra att få ett besked, oavsett om det bli ja eller nej, säger Tomas Egmark (S).

Men vad regeringen kommer med för besked vet han inte.

Bra stöd

Han tycker att han haft bra förutsättninglösa samtal med både regionen och länsstyrelsen fått stöd även om de hittills inte lett till något konkret.

– Det finns inga enkla fixar och det förstår jag också, säger Tomas Egmark (S).

Upprop till Älvsbyföretag

Egmark berättar att man haft känslan att företagen i Älvsbyn söker folk att anställa , men har svårt att hitta rätt kompetens.

Nu har kommunen tillsammans med Arbetsförmedlingen och organistationen Företagarna börjat planera ett upprop till Älvsbyns företag. De ombeds att meddela vad de behöver för kompetens så att Arbetsförmedlingen kan matcha utbildningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet