Det har varit mycket att göra under sommaren för Älvsbyn kommun som nu jobbar med att få hjälp efter fabriksbranden på Polarbröd. Foto: SVT

Kommunalrådets framtidstro vacklar: ”Det har varit ett skitår”

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens brand på Polarbröds fabrik i Älvsbyn blev ytterligare ett bakslag för kommunen som tidigare behövt hantera både coronapandemin och situationen med bärplockarna i Vidsel.

– Just nu är det en svacka i framtidstron, säger kommunalrådet Tomas Egmark (S).

Älvsbyns största privata arbetsgivare Polarbröds fabrik totalförstördes i en brand som bröt ut under söndagskvällen. I och med det påverkades 245 anställda och nu jobbar kommunen med att söka hjälp från olika håll.

Samtal med landshövdingen

Kommunalrådet Tomas Egmark (S) har sedan tidigare fört dialoger med flera ministrar, bland annat arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och landsbygdsminister Jennie Nilsson. Imorgon väntar samtal med landshövding Björn O. Nilsson.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Vid lunchtid under torsdagen gick Polarbröd ut i ett pressmeddelande och berättade att både statsminister Stefan Löfven (S) och Eva Nordmark skulle närvara på ett möte under måndagen, där representanter från Polarbröd, kommunen och facket ska delta.

– Vi vill veta vilken verktygslåda vi kan få, säger Tomas Egmark.

Enligt honom går samtalen bra, även om det är för tidigt att veta vilka insatser som kan göras från högre håll.

– Alla är inne på att de ska hjälpa med vad de kan, men än så länge är det för tidigt att veta. Just nu undersöker tjänstemän vad som kan göras.

Tung sommar för Älvsbyn

Fabriksbranden är ett hårt slag mot en kommun som redan haft ett tufft halvår.  I slutet av juli riktades strålkastarna mot kommunen när närmare hundra bärplockare flyttade in i ett par utdömda torghus i orten Vidsel, något som uppmärksammades flitigt i länets nyhetsmedier.

Älvsbyn är inte en av de kommuner som drabbats hårdast av coronapandemin, men den har ändå inneburit en oro och en hel del extra arbete berättar Tomas Egmark. När sommaren nu går mot sitt slut konstaterar han att det varit tungt.

– Det har varit ett skitår.

Han medger att det just nu är svårt att se ljust på framtiden, men tror på en vändning.

– Vi kommer jobba oss förbi det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet