Sametingets ordförande Paulus Kuoljok är besviken över att samepolitikerna inte blivit inbjudna till invigningen av Kristallen.

Ingen samepolitiker bjöds in till invigningen

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av Sametingets politiker har fått någon inbjudan till dagens stora och kungliga invigning av Kirunas nya stadhus Kristallen.
– Va, det kan inte vara sant? Är inte ens ordförande inbjuden? säger Kirunas kommunalråd Kristina Zackrisson (S) när SVT ringer upp.

– Det har blivit en tabbe, vi har haft så mycket att göra. Det var inte alls bra, säger hon till SVT Oddasat.

Från Sametingets sida kommer kanslichef Anja Taube och kulturchef Susanne Idivuoma att delta vid invigningen av Kristallen, men ingen av Sametingets politiker har blivit inbjuden. Sametingets ordförande Paulus Kuoljok är besviken över kommunens agerande.

– Det känns som ett väldigt märkligt agerande från kommunens sida att nonchalera Sametinget. Vad ligger bakom detta åsidosättandet? Jag är besviken på Kiruna kommun, säger Paulus Kuoljok.

”Ber tusen gånger om ursäkt”

Kristina Zackrisson (S) säger att Paulus Kuoljok stod med på ursprunglistan, men att hans namn måste ha fallit bort av misstag, rapporterar SVT Oddasat.

– Jag ber tusen gånger om ursäkt, säger hon.

Vad tror du att det här kommer att innebära?

– Jag hoppas ingenting. Jag har försökt ringa nu med väldigt kort varsel, men fick inget svar. Det är jätteolyckligt, säger Kristina Zackrisson (S), kommunalråd i Kiruna kommun.

I går berättade SVT Nyheter att Kirunaborna stängs ute från invigningen i dag, men att de kommer få fira sitt nya stadshus på lördag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet