130 portioner chili con carne stod på menyn under fredagen. Foto: PrivatVisa alla (5)
Visa alla (5)

Jokkmokks invånare samlas för att hjälpa brandmännen

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara brandmän som deltar i kampen mot lågorna i Jokkmokks skogar. Händelsen har initierat ett folkligt engagemang i bygden som heter duga – dygnet runt serveras brandmännen hemlagade köttbullar, kaffe och godis.
– Det är ens hembygd och ens skogar som man älskar, säger Liz-Marie Nilsen.

Hon är en av samordnarna för den grupp av frivilliga som lagar mat, samlar in pengar och kör ut förnödernheter till de hårt arbetande brandmännen i Jokkmokks skogar. Och det är inte lite mat det handlar om.

– I går serverade vi Chili con carne som middag till 130 personer, säger Liz-Marie Nilsen.

Det är i hemkunskapssalen i Östra skolan i Jokkmokk som gruppen har sin bas. Här är det full rulle hela dagarna, berättar Liz-Marie Nilsen. Första gänget börjar jobba vid 02.30 på natten.

Vid 04-tiden kommer sedan en bil och plockar upp brandmännens frukost – mackor och kaffe – och kör ut det till frontlinjen.

– Sedan har vi en hemkunskapslärare som bedömer om något behöver inhandlas innan nästa gäng går på, säger Liz-Marie Nilsen.

”Alla ställer upp”

Nästa skift börjar redan klockan 08.00, fortsätter hon. Då tillagas brandmännens lunch och fika som körs ut i skogen vid 12-tiden på dagen. Därefter lagas det middag, och på nätterna kör man ut med snacks och godis.

– Det är alltid så i Jokkmokk, man kan vara sur på grannen eller vad som helst, men när det blir skarpt läge ställer alla upp.

Branden har enat många av Jokkmoks invånare i det gemensamma ändamålet för hembygdens bästa – och alla har en roll att spela, berättar Liz-Marie Nilsen. Kan man inte vara på plats, finns det andra sätt att hjälpa till.

– Folk som är från Jokkmokk men som kanske bor på annan plats berättar för folk att det brinner, så swishar de pengar till oss, säger hos och fortsätter:

– Det har kommit in jättemycket pengar vilket gör att man kan få den där guldkanten och köpa chips och läsk och så till brandmännen.

Kämpaglöd

Hon berättar om flera exempel på Jokkmokkarnas kämpaglöd. En sjuksköterska som bakat hundratals bullar mitt i natten, om en chilensk konstnär som lagat hundratals middagar och om nyanlända som hjälper till vid frontlinjen.

När Liz-Marie Nilsen själv inte lagar mat jobbar hon med schemaläggning och administrerar gruppens Facebooksida ”Bränderna i Jokkmokks skogar – Frivilliga insatser”. 

Vad är känslan för brandmännen? 

– Det är så mycket kärlek, verkligen. Och vi får massa kärlek tillbaka. Man känner att man bara vill göra allt man kan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet