Elin Hall och Ellen Lundström Foto: Privat

Journaliststudenter i Piteå nominerade till studentspaden

Uppdaterad
Publicerad

Två studenter, Ellen Lundström och Elin Hall, som läser journalistik vid LTU i Piteå har nominerats till en guldspade i den i år nya klassen studentspaden som Föreningen grävande journalister instiftat.

– Vi är jätteglada och superstolta över att vi nominerats, säger Ellen Lundström.

Ellen Lundström och Elin Hall har gjort ett jobb om vita fläckar i medierapporteringen. Studenterna har lyssnat på tre månaders nyhetssändningar i Radio Västerbotten och studerat vilka orter som funnits med och framför allt vilka orter som kanalen sällan rapporterar från.

– Vi hade en grävkurs på skolan och utifrån det skulle vi gräva vidare. Både jag och Elin kommer från små orter och vi ville därför se om det stämmer att många små orter glöms bort i mediebevakningen.

Blev ni förvånade över resultatet?

– Nej egentligen inte men vi tycker att det var något mer fokusering på städer än vad vi förväntat oss.

Granskningen är gjord i en kurs i granskande journalistik som ligger i kandidatutbildningen Journalistik och medier. Ellens och Elins  jobb om vita fläckar har uppmärksammats i Medierna P1 i våras vilket ledde till viss debatt bland annat på regeringsnivå.

– Det är många aspekter att det hamnade där men det är ju jätteviktigt att det tas upp på den nivå för att få till förändring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Norrbotten
Mer Nyheter