Foto: SVT

E4-bron över Kalixälven akut avstängd efter fel på brofundament

Uppdaterad
Publicerad

Bron över Kalix älv i centrala Kalix är helt avstängd i båda riktningarna. Detta efter att dykare upptäckt att brofundamenten kan vara skadade. Experter är på väg till platsen, men när bron öppnar igen är osäkert.

Det var i och med bygget av den nya bron som dykare upptäckte att den nuvarande bron som E4:an går på över Kalix älv inte är säker då brofundamenten inte ser ut att vara i bra skick.

Bengt Olsson är presschef på Trafikverket, han berättar att brospecialister är på väg till platsen för att undersöka fundamenten.

Under tiden kommer trafiken dirigeras om via trafikplatsen Åkroken.

Ska rivas och ersättas av ny bro

Bron på E4:an över Kalix älv byggdes 1957 och ska rivas. Samtidigt byggs en ny bro nedströms från den gamla. Anledningen är att den gamla bron inte klarar det nya BK4-vägnätet, vilket innebär att den ska kunna bära fordon med upp till 74 tons bruttovikt.

Bygget väntas vara klart 2021 och tills dess är den gamla bron tänkt att användas för överfart över älven.

En ny 320 meter lång bro ska byggas över Kalix älv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer