Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inget partikäbbel – i klippet hör du varför sjukvårdspolitikerna gör gemensam sak i personalfrågan. Foto: Bertil Ericson / TT

Miljardkostnad om inget görs åt hyrpersonalen i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

De skenande kostnaderna för hyrpersonal inom vården i Region Norrbotten riskerar att nå miljardbelopp inom ett år.

I ett försök att förhindra det gör politikerna ett nytt drag.

Socialdemokraterna och Moderaterna har helt enkelt enats om att ta gemensamma tag för att minska behovet av hyrpersonal. Det ska råda samsyn och enighet.

Regionrådet Anders Öberg (S) håller fram att regionens vårdanställda ska ha marknadsmässiga löner och bra villkor.

”Hundpassen” till anställda

– Vi vet att det varit bekymmer med schemalösningar och möjlighet till delaktighet. Nu ser vi att vi har redskap för att börja jobba med de frågorna, säger han.

Han fortsätter:

– Vi har haft en situation att när bemanningsföretagen haft sina pass, så har våra egna medarbetare fått ta ”hundpassen”. Den ordningen ska vi inte ha. Vi ska använda bemanningsföretagen när vi har toppar och utmaningar.

Rädd för ”smittorisker”

Oppositionsrådet Lina Frohm (M) menar att det finns en ”smittorisk”:

– För fyra år sedan hyrde vi inte in några sjuksköterskor över huvud taget, och tidigare var det bara stafettläkare som hyrdes in. Gör man inte något åt exempelvis arbetsmiljön, så att man trivs att vara anställd av region Norrbotten, så är risken att vi snart måste hyra in undersköterskor och biträden också.

I klippet berättar regionrådet vad som gjort det lättare att rekrytera till helgpassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.