Djurälskaren Ture Toolanen är ruinerad. Länsstyrelsens beslut att omhänderta hans katter som har kostat honom 208.693 kronor. Foto: SVT/TT

Katterna ruinerade 91-årige Ture – har inte råd med sin egen begravning

Uppdaterad
Publicerad

Djurälskaren Ture Toolanen är ruinerad. Länsstyrelsens beslut att omhänderta hans katter har kostat honom 208 693 kronor. Själv är han inte ens medveten om att katterna inte längre bor hos honom.

För ett par år sedan började Ture Toolanen i Juoksengi mata en vildkatt. Katterna blev fler och fler eftersom dörren alltid stod öppen och kattmaten alltid var framme.

2014 kom länsstyrelsen på besök för första gången. Då konstaterade Länsstyrelsens egen handläggare att Ture är virrig. Ändå förväntades han redan då göra sig av med alla katter utom två, de skulle han låta sterilisera.

– Så länge personen har rättslig handlingsförmåga – det vill säga inte har en förvaltare – så är det den enskilde vi ska vända oss till, säger enhetschefen Anna Modig.

Tog katterna

Ture följde inte myndighetens beslut vilket innebar att han fick djurförbud. Länsstyrelsen gav i uppdrag till polismyndigheten att omhänderta katterna i två omgångar och Ture fick räkningar på över 200 000 kronor.

När SVT Nyheter träffar Ture Toolanen varken ser eller hör han särskilt bra. Hans minne är inte vad det en gång varit.

Ture har hemtjänst och närmast anhöriga är en systerson i Värmland som hjälper honom att betala räkningar och en granne som tittar till honom dagligen. Ändå förväntas han förstå ett myndighetsbeslut.

Livsbesparingarna är borta

– Någon borde ha stoppat det för länge sedan. De borde ha förstått att han varken ser eller hör någonting, säger grannen Roland Niska som tycker att det är tråkigt att Tures alla livsbesparingar nu är borta.

Nu finns inte ens undanlagda pengar kvar till Tures egen begravning. I huset står kattmaten fortfarande framme och när vi går ber han oss lämna dörren på glänt så att katterna kan komma in.

Hör Ture berätta om katterna i klippet här ovan – och hör grannens reaktion.

  • 2015 omhändertas sex katter. Katterna mår bra men anses vara för förvildade för att kunna omplacera. Därför avlivas de.
  • För avlivningen blir Ture skyldig att betala 97 254 kr. Då han inte självmant betalar tar staten även ut en ränta på 14 050 kr.
  • 2017 omhändertas 13 katter. Tre kattungar omplaceras och resten avlivas. För det ska Ture betala 97 389 kr.
  • Totalt kräver staten att han ska betala 208 693 kr för att de blivit tvungna att omhänderta och bekosta vården av hans 19 katter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.