Kiruna kommun avbryter upphandling av ridanläggning

Publicerad

Kiruna kommun fick bara in ett anbud för drift av ridskola och ridanläggning. Nu avbryter kommunen anbudsförfarandet, vilket har skapat oro och bestörtning bland ridklubbens medlemmar.

Kiruna ridklubb har bedrivit ridskola i de kommunalt ägda ridanläggningar som har funnits sedan 1967. I våras beslutade Kiruna kommun att driften av både ridskolan och anläggningen skulle läggas ut på anbud.

Det kom inte oväntat in ett enda anbud – från Kiruna ridklubb.

Avbröt upphandling utan förklaring

Men i stället för att tilldela driften till ridklubben valde kommunen av avbryta upphandlingen i fredags, utan att någon förklaring lämnades till ridklubben.

Det fick styrelsen att överväga att varsla personal som har sex månaders uppsägningstid. Den nya driftsformen är tänkt att börja gälla från årsskiftet.

Selberg (C): Behöver förhandla kring en del osäkerheten

Nu kommer lugnande besked av kommunalrådet Gunnar Selberg (C). Det handlar enligt honom om att klargöra hur andra föreningar än Kiruna ridklubb ska kunna få tilllång till anläggningen.

– Vi behöver få förhandla kring en del osäkerheter. Vi vill inte skapa en situation som i Lombia ishall där kommunen har hyrt ut lokaler till en förening och så ska andra föreningar hyra av den föreningen, säger han.

Men för Kiruna ridklubb är det fortfarande bråttom med att få ett besked och ett färdigt avtal. I videon ovan hör vi ridklubbens ordförande Jenny Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.