Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Bergstad, kommundirektör i Kiruna, om kommande rättsprocess. Foto: We Group/Hans Sternlund, SVT

Kiruna kommun: Tror inte att hela skuldfrågan klarläggs i rättsprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun kan komma att rikta motkrav på We Group i den kommande rättsprocessen, enligt kommundirektören Johan Bergstad. Däremot är han tveksam till om den kommer att klarlägga hela skuldfrågan i badhusbygget.

I mars valde Kiruna kommun att säga upp avtalet med We Group och tog själva över projektledningen för det rekorddyra badhuset.

Det blir Gällivare tingsrätt som får avgöra om Kiruna kommun hade fog för att göra detta och om i annat fall We Groups utkrävda ersättningen på 17,5 miljoner kronor.

Badhusbygget i Kiruna

”Kan framkomma motkrav”

Men Kiruna kommun anser att det är We Group som borde vara betalningsskyldiga.

– Vi kommer att analysera stämningsansökan och komma in med ett svaromål. I den kan det ju framkomma motkrav, säger Johan Bergstad.

En av flera rättsprocesser

Det här blir ytterligare en rättsprocess som Kiruna kommun måste lägga kraft på, och som kan bli långdragen. Sedan tidigare driver kommunen bland annat ett skadeståndskrav på leverantören av Tarfalahallen som rasade för tre år sedan.

– Där har förhandlingarna i tingsrätten ännu inte inletts, konstaterar Johan Bergstad.

Han är mer tveksam till huruvida rättsprocessen kommer att klarlägga ansvarsfrågan kring förseningar, fördyringar och felbyggnationer.

Ni hör Johan Bergstad om den saken i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Badhusbygget i Kiruna

Mer i ämnet