Badhusbygget i Kiruna har blivit en dyr historia. Foto: Arkiv, Teuvo Palomäki/SVT

Konsultföretaget stämmer Kiruna kommun på 17,5 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Sparkade konsultföretaget, som ligger bakom badhusbygget i Kiruna, stämmer kommunen på 17,5 miljoner kronor.

Badhusbygget i Kiruna har blivit kraftigt försenat och fördyrat. Notan närmar sig en miljard – och de inblandade har olika uppfattningar vad det beror på och vem som är ansvarig.

Miljonstämning

Kiruna kommun beslutade därmed att avbryta samarbetet med konsultföretaget, We Group. Det i sin tur ledde till att företaget gick ut med att de skulle stämma kommunen – och det har nu blivit verklighet.

Badhusbygget i Kiruna

– Nu är det domstolen som får agera och reda ut det här, säger projektchefen Mille Örnmark som är lättad över att stämningen är inlämnad.

Det yrkade beloppet – totalt 17 586 338 kronor – avser tidsförskjutningen, utförda ändrings- och tilläggsarbeten samt ersättning för skada, avvecklingskostnader och utebliven vinst.

I klippet nedan hör du projektchefen Mille Örnmark berätta vad kontraktet var värt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reaktionen från projektchefen Mille Örnmark efter beskedet att Kiruna kommun sparkar We Group från arbetet med badhusbygget. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Badhusbygget i Kiruna

Mer i ämnet