Hör de två knallarna, Ove från Lycksele och Adam från Umeå, som i helgen planerar att sälja varor på Kirunas Vintermarknad. Foto: SVT

Orkanvindar på väg – knallar kan skippa marknaden

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för orkanvindar i norra Lapplandsfjällen. Under fredagsnatten kan det blåsa upp till 25-35 m/s. Samtidigt är det dags för Kirunas vintermarknad, vilket gör att knallarna tvekar om de kommer att kunna sälja sina varor eller inte.

– Efter 42 år som knalle har jag lärt mig med väder och vind. Men det värsta var i går, säger munkförsäljaren Ove Sohlberg.

Under torsdagen var det dubbla vädervarningar i norra Sverige och SMHI varnade för både storm och blixthalka. Men natten mot lördag förväntas det bli ännu värre väder med orkanvindar upp till 25-35 m/s i de nordligaste delarna av Norrbotten och Norrbottens inland.

Natten mot fredag uppmättes vindstyrkan i Stekenjokk till 45,5 meter per sekund – högst i hela landet. Det klassas som orkanstyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.