– Det kan vara direkt livsfarligt att vara i fjällen, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist Foto: Mats Andersson, TT / SVT

Ny storm på väg in – nu ännu kraftigare

Uppdaterad
Publicerad
Planerar du att åka till fjällen i helgen? SMHI varnar för att det kan bli orkan – och troligen blir vindarna ännu hårdare än under torsdagen och fredagen.
– Det kan vara direkt livsfarligt att vara i fjällen, säger Nils Holmqvist, SVT:s meteorolog.

Igår var det dubbla vädervarningar i norra Sverige – SMHI varnade för både storm och blixthalka.

Under torsdagskvällen och natten till fredag har det varit rejält blåsigt på sina håll. Tre fjällvandrare fick under torsdagskvällen räddas från Kebnekaise på grund av det hårda vädret, som också gjorde Kebnekaise fjällstation strömlös.

Evenemang hotas av vädret

Under fredagen är vädret lite lugnare – men blåsten väntas dra igång igen natten till lördag, något som i kombination med plusgrader hotar planerade evenemang i helgen, bland annat vintersimmet i Skellefteå.

Under natten uppmättes vindstyrkan i Stekenjokk till 45,5 meter per sekund – högst i hela landet. Det klassas som orkanstyrka.

Varnar för orkan

Det är framförallt i fjällen i Norr- och Västerbotten som det kan bli hårt väder till helgen – i norra Lapplandsfjällen utfärdar SMHI en klass 2-varning för orkan, där det kan blåsa upp till 35 meter per sekund.

I södra Lapplandsfjällen flaggar man för storm med en vindstyrka på upp till 30 meter per sekund.

Har stormen något namn?

– Eftersom den drar in över Norge först då kommer norrmännen få döpa den. Vi hade kallat den Julia, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Flera varningar

I Norr– och Västerbottens inland är en klass 2-varning för stormbyar utfärdad.

– Det blir lite lugnare längs kusten däremot, säger Nils Homqvist.

Där är en klass 1-varning utfärdad för mycket hårda vindar.

Kring Åre kan det bli lite blåsigt i helgen, men inte i samma utsträckning som i Norr- och Västerbotten. Där är en klass 1-varning för hård vind med snödrev eller nederbörd utfärdad.

Oklar årstid i syd

Klarar sig södra Sverige från stormen?

– Ja, men däremot kan det dra med sig mild luft söderut, så det kan bli uppemot 10 plusgrader i söder, säger Nils Holmqvist.

Just nu kan man varken säga att det är höst, vinter eller vår i syd, eftersom temperaturerna inte stämmer överens med någon av årstiderna.

– Det är något slags årstidslimbo. Vi tar gärna emot tips på vad man kan döpa årstiden till, säger Nils Homqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer