Överläkaren Marcus Sundén vid Sunderby sjukhus i Luleå menar att Region Norrbotten saknar en plan för att verksamheten ska fungera igen. Foto: Filip Hannu/Arkiv/SVT

Kirurgernas kritik: Inget har gjorts för att lösa köerna vid Sunderby sjukhus

Publicerad

Vid kirurgen på Sunderby sjukhus används nu bara hälften av operationssalarna och kirurger är nu kritiska till att inget gjorts för att komma igång med verksamheten fullt ut, samtidigt som regionen planerar att upphandla operationer för 500 miljoner kronor.

– Sunderby sjukhus är motorn i norrbottnisk kirurgisk sjukvård, och just nu hackar den, säger överläkare Christoffer Odensten.

Sedan pandemin startade har många operationer i Norrbotten ställts in och köerna är bland de längsta i hela Sverige. Regionrådet Kenneth Backgård vill därför att regionen upphandlar operationer för 500 miljoner kronor.

Men kirurger vid Sunderby sjukhus är nu kritiska till att regionen inte presenterat någon plan för hur man ska lyckas använda alla 13 operationssalar som finns.

Långa operationsköer i Norrbotten

– Vi efterfrågar att vi åtminstone ska komma tillbaka dit vi var före pandemin. Återanställa, förbättra arbetsvillkor, jobba med scheman och löner så man kommer tillbaka dit vi var före våren 2020, säger Christoffer Odensten.

Köbildningen växer

Region Norrbotten menar att det inte finns personal att bemanna upp operationssalarna. Överläkarna Christoffer Odensten och Marcus Sundén pekar de och många kollegor är villiga att arbeta extra för att kortsiktigt lösa kön, och att med den verksamhet som finns nu fortsätter kön byggas på.

– Det man fått besked om efter sommaren är att man skickar iväg patienter till andra vårdgivare men vi har inte fått några signaler vilka typer av åtgärder som skulle vidtas här för att komma tillbaka till en fullt fungerade kirurgi här på Sunderby sjukhus, säger Marcus Sundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Långa operationsköer i Norrbotten

Mer i ämnet