Klart för friskola i Svartöstaden

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen har godkänt ansökan om att starta friskola.

Nu har skolinspektionen sagt ja till en friskola i Svartöstaden i Luleå.

– Vi är jätteglada över beslutet säger Janina Wallin som sitter i styrelsen på Svartöstadens friskola.

Var det väntat?

– Det var det faktiskt, vi trodde inte att vi skulle få ett nej så länge ansökan var korrekt.

Luleå kommun ser negativa följder

Luleå kommun har i sitt yttrande över ansökan anfört att ett godkännande för Svartöstadens Friskola EF skulle innebära negativa följder för Luleå kommun, såväl ekonomiska, som organisatoriska och pedagogiska och hänvisar till att det genomförts struktureringsåtgärder i kommunen avseende grundskoleverksamheten och att en etablering av ytterligare en friskola skulle tvinga kommunen till ytterligare strukturförändringar.

Men Skolinspektionen bedömer ändå att de invändningar mot en etablering som framförts i yttrandet inte är av sådan karaktär att ansökan ska avslås.

Start tidigast HT 2019

Skolinspektionen skriver i beslutet att friskolan får starta tidigast höstterminen 2019 och måste var igång senaste vid början av läsåret 2020/2021.

– Nu börjar det praktiska arbetet att knyta ihop säcken. Vi tar ett uppehåll under juli men sätter igång i början av augusti för att kunna starta friskolan höstterminen 2019 avslutar Janina Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.