Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om beslutet att alla ukrainare i Luleå ska få språkundervisning så snart som möjligt. Carola Lidén (C) har drivit frågan. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Kateryna Yemet/SVT

Klart med SFI för ukrainare i Luleå: ”Viktigt att de snabbt kommer i jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainare i Luleå ska få möjlighet att läsa svenska i Luleå. Kommunstyrelsen har beslutat att erbjuda alla som flytt kriget SFI-undervisning med start så snart som möjligt.

Under måndagen röstade kommunstyrelsen i Luleå om att införa SFI för ukrainare. Omröstningen under måndagens  blev en odramatisk historia då samtliga ledamöter röstade för.

Tycker att det gått undan

Det var Centerpartiets Carola Lidén och Arne Nykänen som väckte nämndsinitiativet i kommunstyrelsen i februari och de båda är positivt överraskade över hur snabbt processen har gått.

– Vi känner glädje för att det här initiativet har fått en sådan positiv respons och att man har varit snabbfotade här i kommunen och kommer att se till att snabbt utreda detta så vi får i gång det, säger Carola Lidén.

Enligt de två partikamraterna så är beslutet positivt för såväl ukrainare i Luleå som för kommunen.

– Det är jätteviktigt för att ge ukrainarna rätt förutsättningar för att snabbt komma in på arbetsmarknaden, men också viktigt för kommunen för att få in mer arbetskraft, säger Arne Nykänen.

Kan komma igång redan efter sommaren

Även kommunrådet Carina Sammeli (S) räknar med att SFI-utbildningen kan komma i gång relativt snabbt.

– Troligtvis kommer det i gång någonstans direkt efter sommaren, säger hon.

I klippet hör du mer om beslutet av att införa SFI för ukrainare i Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet