Klartecken för Leveäniemi

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten ger LKAB tillstånd att tömma Leveäniemi dagbrott i Svappavaara. Därmed har LKAB fått ett positivt och ett negativt miljöbeslut på en och samma dag. 

De tre planerade gruvorna i det nya Svappavaarafältet är Leveäniemi, Mertainen och Gruvberget. Gruvberget öppnade 2010, men efter ett besked från Högsta domstolen idag 7 juni måste verksamheten där stoppas i väntan på ny miljöprövning.

-Beskedet om Leveäniemi är särskilt välkommet mot bakgrund av att brytningen i Gruvberget nu måste stoppas. Beslutet om tömning av Leveäniemi är en viktig pusselbit för att genomföra LKAB:s strategiska plan, säger Per-Erik Lindvall, LKAB:s direktör för teknik och affärsutveckling.

Leveäniemigruvan

Ny miljöansökan

Leveäniemis dagbrott bedöms innehålla 110 miljoner ton malm, men brytningen av den kräver en ny miljöansökan och ingår inte i detta markavvattningstillstånd. En viktig förutsättning för planerad brytning är att dagbrottet töms på 30 miljoner kubikmeter vatten.

Målet är att de tre planerade dagbrotten i Svappavaara ska öka LKAB:s produktion med 35 procent till 37 miljoner ton järnmalmsprodukter årligen och skapa runt 500 nya arbetstillfällen, det skriver LKAB i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leveäniemigruvan

Mer i ämnet