Suorvadammen högt upp i Lule älv är en av Sveriges kraftverksdammar som kan kräva ombyggnad. Foto: TT

Klimatförändringar kan kräva ombyggnad av vattenmagasinen

Publicerad

Suorvadammen är ett av vattenmagasinen som får ta emot mer vatten i framtiden. Nu görs beräkningar för hur höga flödena kan bli.

Medeltemperaturen Norrbotten har ökat med cirka två grader sedan år 1900 enligt SMHI, och prognoser pekar på att vädret i framtiden blir både varmare och blötare vilket leder till att snön även smälter på vintern. De i sin tur skapar högre flöden i Lule älv, samtidigt kan flödena bli jämnare, vilket gör att vårfloden troligen blir mindre i framtiden.

– Vi jobbar nära SMHI och gör beräkningar för hur höga flödena kan bli, förklarar Claes-Olof Brandesten som är dammsäkerhetschef på Vattenfall.

Högre flöden väntas i fjällen

Vattenfall räknar med att flödet under de närmaste 100 åren ökar med uppemot 35 procent i fjälltrakterna.

De är magasinen högre upp som påverkas mest enligt deras egna beräkningar, bland annat Suorvadammen.

Säkerhetsmarginalerna redan ökade

Vattenfall har dom senaste 20 åren arbetat med att öka säkerhetsmarginalerna kring kraftverk och dammar i Lule älv, en mångmiljardinvestering för att kunna släppa förbi vatten när det blir fullt.

– Som det ser ut nu så kommer vi förmodligen att klara av framtida flöden genom att reglera på ett annat sätt, men att vi klarar oss från dyrare investeringar, avslutar Claes-Olof Brandesten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer