Gården där taket till ligghallen rasat in Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ett 50-tal kor kvar under rasmassorna

Publicerad

Taket har rasat in på en ligghall och flera kor är instängda. Ett 50-tal djur är fortfarande kvar under rasmassorna och de djur som lider måste avlivas på platsen.

Larmet om de instängda djuren på en gård i Backträsk mellan Sjulsmark och Älvsbyn kom vid kvart över två på onsdagseftermiddagen.

Ligghallen som är 250 kvadratmeter stor har rasat på grund av snötyngden. Enligt räddningstjänsten har man hittills under insatsen lyckats få ut ett 30-tal djur medan ett 50-tal djur är kvar i den raserade byggnaden.

Lidande djur måste avlivas

Det finns både traktor och grävmaskin på plats och man jobbar just nu med att försöka få ut djuren ur bygganden. Räddningstjänsten har tillkallat distriktsveterinären som är på väg till platsen för att bedöma djurens möjligheter att klara sig.

–  De djur som lider avlivas på platsen, säger Daniel Granberg, räddningschef i beredskap.

Louise Lundberg, dotter till gårdsägaren, ser med stor bedrövelse på det som har inträffat:

– Det är jättetragiskt. Taket har hållt alla tidigare vintrar, men i år har det varit ovanligt mycket snö. Jag hoppas verkligen att bönderna skottar sina tak, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Takras i Norrbotten

Mer i ämnet