Kritiserat gruvbolag vill stödja samiska företag

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att öppna en gruva i Kallak utanför Jokkmokk har sedan starten varit en långdragen och infekterad fråga. Gruvbolaget Beowulf Mining,vill nu stödja samiska företag med pengar något man tidigare gjort med skogsägaren Jokkmokks allmänning.

Det var i slutet av 2014 som Jokkmokks Allmänning, Norrbottens tredje största skogsägare ingick ett avtal med dåvarande Jokkmokk Iron Mines, idag Beowulf Mining. Det handlade om en halv miljon som bolaget gav till Jokkmokks allmänning med förpliktelsen att de i sin tur stöttar småföretagande på orten.

– Gruvan skapar stor ekonomisk aktivitet. Men den stora bilden här är den ekonomiska situation som Jokkmokk kan ha efter gruvan. Att skapa en positiv skillnad i samhället är det som får mig upp ur sängen på morgonen, säger Kurt Budge, VD för Beowulf Mining till Sameradion& SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

”Idiotiska saker som sades”

I början av bolagets tid i Kallak frågade den tidigare VD:n om det ens fanns ett lokalt motstånd. Det är ett uttalande som Kurt Budge tar avstånd ifrån.

– Det var idiotiska saker som den tidigare ledningen sa, det var respektlöst mot renskötarna och andra på orten. Något sådant har inte jag eller de som nu sitter i ledningen sagt, vi tar seriöst på vår roll i Jokkmokk.

Mer pengar om tillstånd beviljas

Nyligen gick Beowulf Mining ut med att de kommer att bidra med ytterligare 300 000 kr till Jokkmokks allmänning om deras ansökan om bearbetningskoncession godkänns. Ärendet ligger sedan två och ett halvt år hos regeringen. Men fast de inte vet hur det blir med gruvan vill de ändå stötta det lokala näringslivet. Enligt prospekteringsföretaget motsvarar summan som de ger till Jokkmokks allmänning, allmänningens investering i företaget Jokkmokks Log. Timmerhusföretaget som nyligen flyttat delar av sin verksamhet från Finland till Jokkmokk kommer att köpa timmer från orten.

Vill stötta samiska företag

Liknande avtalet som Beowulf Mining har gjort med Jokkmokks Allmänning ser Kurt Budge att de skulle kunna stötta samiskt småföretagande. De har följt OECD:s rapport om samiska näringar och ser att det finns.

– Det känns självklart att vi kan ta fram liknande upplägg för att stötta samiska entreprenörer, säger Budge.

– Vi kommenterar inte ingådda avtal, säger Jokkmokks Allmännings förvaltare Christian Rimpi på telefon när vi försöker få träffa honom för en intervju om allmänningens samarbetsavtal med Beowulf mining. Inte heller representanter för Jokkmokks Log vill ställa upp på en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet