Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Anna Lundqvist samt rideleverna Julia Neykova och Ronja Mendelin om nedläggningshotet som hänger över ridskolan i Arvidsjaur. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Akut läge för ridskolan i Arvidsjaur – ridläraren Anna: ”Blir tårögd när jag tänker på en nedläggning”

Publicerad

Bristen på pengar och avsaknad av ordförande kan göra att Arvidsjaurs ryttarförening tvingas lägga ner sin verksamhet. 

– Jag blir tårögd när jag tänker på en nedläggning av stallet, säger ridläraren Anna Lundqvist. 

Arvidsjaur ryttarförening har i över 30 år bedrivit ridskoleverksamhet och Linda Grundström minns glädjen över att som 12-åring få börja på ridskolan. 

– Det kändes overkligt att vi i Arvidsjaur skulle få ett ridstall. Nu hoppas jag verkligen att allt löser sig. Jag kan inte föreställa mig hur det skulle vara om ridskolan i Arvidsjaur läggs ner, säger Linda Grundström, förälder till en ridelev. 

Driftstödet täcker inte kostnaderna

Arvidsjaur ryttarförening får årligen 310 000 kronor i driftstöd från kommunen. En summa som föreningen är väldigt tacksam för, men som inte räcker, enligt Anna Lundqvist som är anställd av föreningen som ridlärare. 

– Jag tror att vår ekonomiska situation gör att ingen vill ta på sig ordföranderollen. Jag förstår att det kan kännas tufft att ta över föreningen med utgångsläget vi har i dag. Vi har dyra driftskostnader och ridstallet är i behov av underhåll, som vi ser skulle kosta cirka två miljoner, säger hon. 

Hoppas kommunen förbarmar sig

Hur ska ni lösa det här? 

– Under måndagskvällen var styrande politiker på besök. Nu hoppas vi på ett utökat stöd från Arvidsjaurs kommun. Att kommunen förbarmar sig så att vi kan fortsätta bedriva vår verksamhet, säger Lundqvist. 

70 elever riskerar att bli utan skola

Den 31 mars har Arvidsjaur ryttarförening sitt extrainsatta årsmöte. 

– Innan dess behöver vi hitta någon som vill axla rollen som ordförande om vi inte ska bli tvungna att lägga ner vår verksamhet. Det skulle vara otroligt sorgligt och inte minst för våra 70 ridelever, säger ridläraren Anna Lundqvist.

I videoklippet berättar Anna Lundqvist samt rideleverna Julia Neykova och Ronja Mendelin om oron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.