Lärarbristen: Många lektioner inställda

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på lärarvikarier har varit värre än vanligt den här hösten. I Luleå har det inneburit många inställda lektioner.

Åsa Koski har två barn på mellanstadiet. Ingen av dem har haft en ordinarie gymnastiklärare sedan skolstarten. Hennes tolvårige son har inte heller haft någon hemkunskap sedan skolstarten.

– Nej, det känns ju inte bra på något sätt. Det är ju en lagstadgad verksamhet. Mina barn och alla andra barn har rätt till att få gå i skola, säger hon.

Lärarvikarier i LUleå

Får ha andra lektioner istället

Skolverkets senaste rapport visar att bristen på lärare är stor. Sommaren 2015 bedömde de att 70 000 lärare behövde anställas inom fem år. Det innebär också att det är svårt att få tag på vikarier något som både alla i skolan märker av.

– Ibland när vi ska ha musiklektion då får vi ha någon annan lektion istället och det tycker jag är tråkigt, säger Amanda Stedmon som går 8b på Hertsöskolan.

– Vikarier i skolan är som kapitlet om ormar på Nya Zealand – there are none, säger Stefan Millgård, rektor på Hertsöskolan. Han uppskattar att han kanske får tag i en vikarie var 20e gång som har försöker.

”Skulle ha gjort mer tidigare”

Men även om läget är smått desperat tycker han att det är viktigt att det är behöriga personer som jobbar inom skolan.

– Jag kan ju bli orolig när man rycker och sliter i allt som har skor på fötterna som råkar gå utanför skolan. Det här är en kvalificerad verksamhet som vi sysslar med – det tycker jag är viktigt att påpeka.

Åsa Koski ser att lärarna anstränger sig till sitt yttersta för att klara vikariebristen. Men hon tycker att man borde ha kunnat förebygga den brist som nu är:

– Det här har man vetat om länge, att 40-talisterna skulle gå i pension. Både på skolorna och inom politiken. Och jag tycker att man borde ha kunnat göra mer tidigare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarvikarier i LUleå

Mer i ämnet