En förare omkom när en lastbil med järnmalm välte. Foto: SVT

Malmbil välte i Pajala kommun – förare omkom

Uppdaterad
Publicerad

En chaufför i 45-årsåldern omkom när han välte med lastbilen som var full lastad med järnmalm. Olyckan inträffade på länsväg 395 utanför Pajala.

Det var mycket haltväglag när olyckan inträffade klockan 04.30 natten till söndagen. Lastbilen lastad med järnmalm hamnade upp och ned när den åkte av vägen. Polisen bekräftar under söndagsförmiddagen att det handlar om en dödsolycka.

Grävdes fram

Under räddningsarbetet stängdes vägen av i båda riktningarna.

– Vi fick gräva oss fram till chauffören. Det var mycket halt på platsen och lastbilen ligger upp och ned, sade Frida Klarin, inre befäl hos räddningstjänsten, till NSD under morgonen.

Platsen för olyckan är avspärrad och teknisk undersökning genomförs. En förundersökning om vållande till annans död eller brott mot arbetsmiljölagen har inletts.

Kaunis Iron beklagar

Lastbilschauffören körde åt gruvbolaget Kaunis Iron och de kommenterar händelsen i ett pressmeddelande, som lyder så här: ”Tidigt i morse nåddes vi av den tragiska nyheten att en av våra medarbetare omkommit i en singelolycka med en av företagets lastbilar längsmed väg 395 vid Peräjävaara. Våra tankar går givetvis till familj, vänner och medarbetare. I skrivande stund prioriteras stöd och kontakt med anhöriga till den omkomne samt att ta hand om vår personal på bästa möjliga sätt”.

Flera olyckor

Det är den fjärde olyckan på kort tid i Norrbotten där malmbilar varit inblandade.

Den 30 november gled ett släp av en malmbil  och bilen blev ståendes tvärs över vägen. som tillhörde Kaunis Irons  på riksväg 99 i höjd med Autiobron i Pajala. Vägen var vid olyckstillfället helt avstängd.

Den 16 november välte en malmlastbil på E45:an och då blev föraren allvarligt skadad. Även den 2 november inträffade en olycka med en malmlastbil, då på länsväg 395 i närheten av Junosuando.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.