Leif GW Persson i Veckans brott. Foto: SVT

Leif GW Persson: ”Det här är kvalificerat djurplågeri”

Uppdaterad
Publicerad

Leif GW Persson kommenterade den stora jakthärvan i Norrbotten i ett avsnitt av Veckans brott. ”Det här är kvalificerat djurplågeri”, säger han.

I veckan började rättegången där fem män står åtalade misstänkta för bland annat grovt jaktbrott.

Programmet visade bilder och filmer som polisen tagit i beslag. Bland annat bilder på döda björnar och ett lodjur som fångats i en snara och hängts till döds uppe i ett träd.

– Alla jägare har inte alla bestick i lådan. Men det här är inga typiska jägare, utan det är vapen- och dödsfixerade stollar. Och sådana finns ju också tyvärr, kommenterade Leif GW Persson i Veckans brott.

Han anser inte att det som inträffat går att associera ihop jakt.

– Nej, det här har ingenting med jakt att göra. Björn och lo får man jaga lagligt, det sker en viss tilldelning varje år, men det sker inte under de här formerna om man säger så. För det här är inte jakt primärt, utan det här är kvalificerat djurplågeri.

Det har lagts enorma resurser på utredningen av jakthärvan. Leif GW Persson anser att det är rimligt utifrån det som djuren blivit utsatta för.

– Förhoppningsvis kan det få likasinnade att ta sitt förnuft till fånga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet