Bilder från den huvudmisstänktes mobil. Foto: Bilder från polisens förundersökning

Huvudmannen misstänks ha dödat sex rovdjur

Uppdaterad
Publicerad

”Inga kommentarer” var svaret till de flesta frågorna som åklagaren ställde till mannen som misstänks för olagligt dödande av sex rovdjur.
Mannen hävdar sin oskuld och enligt advokaten menar den misstänkte att någon annan dödat djuren.

Det var en tillknäppt huvudmisstänkt som försvarade sig på tingsrätten i Luleå i dag. Mannen misstänks ha dödat tre björnar och tre lodjur illegalt. Djuren ska ha skjutits eller snarats ihjäl. I vissa fall har de fastnat i fällor. Jaktmetoderna har varit plågsamma.

Den huvudmisstänkta mannen är en renskötare och tillhör en sameby.

Poserade vid björnkroppen

Åklagaren bygger sin bevisföring på bland annat bilder och filmer från beslagtagna mobiler. Bilderna visar skjutna björnar, ett snarat lodjur och ett lodjur i en misstänkt fälla.

I en bild syns den misstänkta mannen bakom en björnkropp och i en annan bild poserar hans pappa bakom en dödad björn, menar åklagaren. På många bilder av de dödade djuren ser man två hundar som åklagaren menar tillhör den misstänkta mannen.

– Vi bygger vårt åtal på tömning av telefoner och GPS:er som visar spår och enligt min bedömning bevisar det att mannen har gjort sig skyldig till grova jaktbrott, säger åklagaren Åse Schoultz.

Ihåliga bevis enligt advokaten

Men den misstänkta mannens advokat Jonas Westerlund lutar sig på oklarheter i åklagarens bevisföring. Han menar att åklagaren inte har kunnat peka exakt på platser där rovdjuren ska ha dödats. De döda djurkropparna eller pälsar har heller inte hittats och det finns inga spår efter björn eller lodjur hemma hos den misstänkta mannen.

Och enligt advokaten används hundar, GPS-utrustning och mobiler av många personer inom den berörda samebyn.

Hur förklarar din klient att det finns bilder på dödade björnar och lodjur i hans mobiler?

– Han kanske vet mer men vill inte kommentera det. Det är mycket möjligt att han vet någonting om hur de här djuren har dött eller vem som har gjort det, men han är inte skyldig i så fall att berätta vem som har gjort det, säger advokaten Jonas Westerlund.

Advokaten menar att det är vanligt i brottmål att man inte vill sätta någon annan person i klistret.

Om en person fälls för grovt jaktbrott kan straffet bli fängelse från sex månader till fyra år.

LÄS MER: Här är direktrapporteringen från andra rättegångsdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet