Misstänks ha dödat sex rovdjur – idag hörs huvudmannen

Uppdaterad
Publicerad

Han misstänks för att ha dödat tre björnar och tre lodjur, delvis med plågsamma jaktmetoder. Idag ska den 46-årige huvudmisstänkte i jakthärvan höras i rätten. SVT finns på plats och direktrapporterar från rättegångssalen.

Den så kallade huvudmisstänkte står åtalad för sex fall av grova jaktbrott. Åklagare Åse Schoultz menar att brotten utförts vanemässigt och i flera fall med plågsamma jaktmetoder. Som bevisning mot mannen har åklagaren bland annat filmer på lodjur i fällor som hittats i 46-åringens telefon, bilder, sms-konversationer och hemliga telefonavlyssningar. 

Han åtalas också för anstiftan till jaktbrott, medhjälp till jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

46-åringen förnekar brott i samtliga fall.

SVT rapporterade · Jakthärvan – rättegångens andra dag

09.24
Hej och välkommen till SVT Nyheter Norrbottens direktrapportering från den andra rättegångsdagen i jakthärvan. Klockan 9.30 inleds förhandlingarna kring den huvudmisstänkte som står åtalad för sex fall av grovt jaktbrott.
Enligt åklagaren ska mannen ha dödat tre lodjur och tre björnar mellan 2012-2016, mannen själv förnekar brott. En stor del av bevisningen består av bilder och filmer som hittats på mannens telefon och som delvis visar plågsamma och grymma jaktmetoder. Vi vill därför varna för att otäcka bilder kommer att förekomma i rapporteringen. 
09.27
Är det ingen raportering andra dagen?
Vi börjar alldeles strax!
09.34
Nu startar vi upp rapporteringen från dagens rättegångsförhandligar mot de fem men som står åtalade för grova jaktbrott i Norrbotten.
09.38
Man har nu kommit fram till punkten där den huvudmisstänkte och hans far står åtalade för grovt jaktbrott. Det handlar om en brunbjörn som ska ha skjutits 3 juni 2016. Jaktbrottet anses grovt bland annat därför att tjuvjakten enligt åklagaren bedrivits vanemässigt eller i större omfattning, men också för att björn är ett särskilt skyddsvärt vilt.
09.42
Bild från 3 juni 2016 som hittats på den misstänktes telefon. Foto: Polisens förundersökning
Bild från 3 juni 2016 som hittats på den misstänktes telefon. Foto: Polisens förundersökning
09.43
Är rättegången öppen för allmänheten?
09.43
Åklagaren visar nu upp bilder från den huvudmisstänktes telefon. En bild visar enligt åklagaren mannens far sittandes bredvid en skjuten brunbjörn.
09.45
Tekniker har kommit fram till att bilden är en originalbild, det vill säga att bilden tagits av mobiltelefonen i fråga, den har inte skickats till mobilen.
09.47
Bilden är tagen den 3 juni 2016 och då fanns det inte något beslut om skyddsjakt på björn för den sameby som den huvudmisstänkte och hans far tillhör,
09.47
Åklagaren visar nu bilder på den huvudmisstänktes hund för att visa att det är den hunden som syns bredvid den döda björnen.

Här är de fem misstänkta i jakthärvan:

Visa
  • Den huvudmisstänkte, man 46 år

Åtalas för sex fall av grovt jaktbrott (dödat tre björnar och tre lodjur), anstiftan till grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

  • Den huvudmisstänktes pappa, man 73 år

Åtalas för medhjälp till grovt jaktbrott, grovt jaktbrott (dödat en björn tillsammans med sin son), brott mot vapenlagen, grovt vapenbrott och artskyddsbrott.

  • Man 39 år

Åtalas för jakthäleri, brott mot vapenlagen och vapenbrott.

  • Den huvudmisstänktes tremänning, man 37 år

Åtalas för två fall av grovt jaktbrott (dödat en järv och en björn) och två fall av vapenbrott.

  • Man med tidigare myndighetsuppdrag åt Länsstyrelsen i Norrbotten

Åtalas för grovt jakthäleri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet