I sin kampanj har Liberalerna missat att det inte gått några persontåg till och från Piteå på 47 år. Foto: Skärmdump Facebook, TT arkiv

Liberalernas tågfadäs – trafiken lades ner 1972

Publicerad

Det ska vara lika lätt att boka tåg till Paris som till Piteå, tycker Liberalerna i en annons som publicerats på sociala medier. Men det är lättare sagt än gjort eftersom det varit omöjligt att åka tåg till Piteå under de senaste 47 åren.

Annonsen som publicerats i helgen har delats flitigt på Facebook och kommentarerna är inte särskilt smickrande för partiet.

– Jag tycker det är barnsligt att många försöker göra sig poäng på en bagatell. Alla förstår väl att det blivit fel, säger Anne Kotavopio Jatko, ordförande för Liberalerna i Norrbotten.

Persontrafiken lades ner 1972

Det har inte gått att åka tåg till Piteå sedan 1972, då persontrafiken mellan Älvsbyn och Piteå lades ner. Bland annat kommenterar Expressens krönikör, Lotta Gröning, Liberalernas annons så här:

”Liberalerna har aldrig varit några stjärnor på landsbygdspolitik. När de nu annonserar om att ta tåget till Piteå kan det vara svenskt rekord i politisk tondövhet.”

”Ett misstag”

Hur tror du det uppfattats att Liberalerna inte har koll på var i landet tågtrafiken passerar, med tanke på den debatt som är kring infrastrukturen, inte minst vad gäller Botniabanan?

– I det här fallet handlar det om en person som gjort ett misstag i sitt yrkesliv och skrivit fel vad gäller tågen. Nu är det debattörer och partier som försöker ta billiga poäng på detta. Jag blir riktigt nyfiken på vilka som lade ned tågförbindelsen till Piteå 1972? Det var väl knappast Liberalerna som styrde då? säger Anne Kotavopio Jatko.

Annonsen är borttagen och en ny är gjord där Piteå är utbytt mot Mjölby och Paris mot Madrid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer