LKAB-chefen: ”Färre ska göra mer”

Uppdaterad
Publicerad

Den nye LKAB-chefen Jan Moström ska se till att produktionen ökar och att kostnaderna minskar. Det innebär att färre ska göra mer.

Jan Moström tillträder som LKAB:s nye vd den 15 september och i dag var han på besök i Luleå i samband med bergforsk-dagarna på kulturens hus.

Han ska, enligt styrelsen, stå för ett tuffare ledarskap och anpassa bolaget till det nya marknadsläget med låga järnmalmspriser.

LKAB

Färre ska göra mer

– Det gäller att ha en kärnverksamhet som är så konkurrenskraftigt och lönsam att man har råd med både investeringar och kringverksamhet som samhällsomvandlingar i LKAB:s fall, säger Jan Moström.

Han menar att anpassning betyder upp med produktionen och ned med kostnaderna.

Alltså att färre ska göra mer?

– Ja, någonstans i grunden är det som det som gäller.

Ingen slaktare

I NSD och Dagens industri har han kallats ”slaktaren från Boliden” och det gillar han inte.

– Det känns förlegat. Inom råvaruindustrin är det inte frågan om att slakta, utan om att utveckla verksamheter. Jag tycker att det är lite trist att man använder den typen av retorik, säger Jan Moström.

Han vill gärna lansera en annan bild av sig själv som chef.

– Jag är en byggare. Jag gillar att skapa konkurrenskraftiga företag och säkerställa framtiden för dem. Det är min stora drivkraft, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LKAB

Mer i ämnet