Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LKAB donerar 200 miljoner till LTU. I klippet hör du Jan Moström, vd LKAB, och Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för LTU. Foto: SVT

LKAB donerar 200 miljoner till LTU – vill säkra arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

LKAB donerar 200 miljoner kronor till en nybildad stiftelse. Syfte är att främja forskning och utbildning vid Luleå tekniska universitet – med inriktning på hållbar gruvnäring.

Stiftelsen ska genom starka forsknings- och utbildningsmiljöer främja utvecklingen av gruv- och mineralnäringens omställning, konkurrenskraft och tillväxt.

–  En av de stora vinsterna vi får är att vi skapar incitament för framtida duktiga medarbetare dessutom att vi jobbar med utveckling och forskning inom våra kärnområden, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Rektorn nöjd

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet, är nöjd över pengarna och ser ingen problematik med att de kommer från ett företag.

– Hittills har LKAB aldrig kommit och sagt ”det får ni inte bedriva forskning om, det här ska ni bedriva forskning om”, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.