Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gällivare kommun och LKAB har helt olika uppfattningar om hur pengarna ska användas när det gäller att ersätta gruvpåverkan i östra Malmberget. I klippet hör du Gällivares kommunalråd Birgitta Larsson (S) och LKAB:s presschef Anders Lindberg. Foto: SVT

LKAB ska satsa på östra Malmberget – olika uppfattningar om hur

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare kommun och LKAB är överens om att östra Malmberget påverkas av gruvan och att LKAB ska satsa medel på att ersätta för den påverkan. Men kommunen och LKAB har helt olika uppfattningar om hur pengarna ska användas.

Gällivare kommun och LKAB möttes för samtal under torsdagen för att diskutera hur man ska lösa problemen med östra Malmberget. Efter mötet skickade parterna ut varsitt pressmeddelande där innehållet skilde sig en del.

Enligt Gällivare kommun har LKAB meddelat att man nu är villig att gå in med extra medel för att ersätta påverkan från gruvan. LKAB skriver att det är något som man har velat göra under många år.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Kommunen vill se nyckel mot nyckel

Vidare anges olika uppfattningar om hur medlen ska användas. Enligt LKAB handlar det om satsningar på den kommunala infrastrukturen för att förbättra boendemiljön.

Gällivare kommun anser att ”medlen givetvis ska användas till en nyckel mot nyckellösning”. Det vill säga att de boende ska kunna byta sina hus mot nya hus. Detta tillbakavisas av LKAB som anser att de 144 villorna i östra Malmberget inte behöver rivas på grund av gruvbrytningen.

I klippet framför Gällivares kommunalråd Birgitta Larsson (S) och LKAB:s presschef Anders Lindberg de olika synpunkterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet