Elbussarna i Luleå har inte fungerat så bra som man hoppats under den tvååriga testperioden. Foto: SVT

Luleå överväger att slopa elbussarna: ”Svåra att lita på”

Uppdaterad
Publicerad

Elbussarna i Luleå var tänkta att testköras i två år med start 2018 – därför är det nu dags för Luleå kommun att utvärdera projektet. Men i dagsläget håller inte elbussarna måttet och de största problemen är att bussarna är kalla och inte alltid går att ladda som de ska.

Luleå kommuns hemsida står det om projektet att:

Elbussen ska testas och utvärderas som en för Luleå ny, miljöanpassad teknik och som en alternativ lösning som kan öka kollektivtrafikens attraktionskraft. Den är tyst, avgasfri och cirka 80 procent energieffektivare än en konventionell dieseldriven buss.

Hittills har inte elbussarna hållt det måttet som var tänkt från början.

Bussarna är i dagsläget ute i trafik, och Ulf Nordin som arbetar som produktionschef vid LLT berättar att tillförlitligheten har varit bristfällig under en ganska lång tid, samt att de under hösten sett en ökning av fel på bussarna.

Kyla blir arbetsmiljöproblem

– De stora felen är att vi framförallt har problem med värmen och laddproblematik. Vi kan inte ladda ute på de pantografer som finns på Kronan och Porsön.

Han menar att i och med att bussarna är så kalla invändigt påverkas även arbetsmiljön för de busschaufförer som kör dem, och att det inte är acceptabelt. 

Är ni nöjda med projektet?

– Helt nöjda är vi inte eftersom vi har svårt att lita på bussarna när vi ska ta ut dem i trafik. Men vi för en dialog med leverantören för att hitta lösningar på problemen som vi upplever. Parallellt med det så kommer styrgruppen att utvärdera projektet. Projektet leds av Luleå kommun.

Är det era leverantörer som är problemet?

– Vi har en leverantör, men det är inte den som är problemet utan det är kvalitén på bussarna.

Kommer ni att avsluta samarbetet?

– Det är upp till Luleå kommun att avgöra i deras utvärdering.

Ska diskutera avtalet

Robert Eriksson som är avdelningschef vid Luleå kommun säger att kommunen tillsammans med LLT och Luleå Energi ska diskutera frågan om de ska säga upp avtalet.

– Det har ju varit en hel del strul och vi ska mötas för att diskutera hur vi ska agera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.