Polisen skriver på sin hemsida att relativt få brott har skett i anslutning till festivalen. Foto: SVT/Linda Jones

Lugnare och mindre fylla på årets Hamnfestival

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Hamnfestival blev en lugnare tillställning än tidigare år, enligt polisens insatschefer. Polisen tycker även att berusningsnivån generellt sett var lite lägre än tidigare år.

Lördagen var festivalens mest besökta dag. Det blev till exempel mycket trängsel i passagen mellan tälten utanför färjan. Enligt polisen blev man stundtals tvungna att be några personer i den stillastående kön att backa så att andra inte skulle klämmas. Men polisen skriver även på sin hemsida att ”stämningen var till största delen uppsluppen och god.”

19 personer var för berusade

Totalt sett omhändertog man 15 personer med stöd av LOB, lagen om berusade personer. Man omhändertog även fyra minderåriga med stöd av LOB. Vilket kan jämföras med 18 personer under fredagsnatten.

Polisen: ”Lugnare än tidigare”

Tre personer avvisades från området av polisen och sex personer avlägsnades från området av polisen. Det har även kommit in två anmälningar gällande misshandel som kan knytas an till festivalområdet.

– Polisinsatschefernas uppfattning är att det har varit lugnare än tidigare år. Och att det har varit något lägre berusningsgrad, speciellt bland unga, säger Peder Jonsson, RLC-befäl vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.