• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: SVT

Luleå vill lägga ned byaskolor – då sittstrejkar eleverna

Uppdaterad
Publicerad

I en veckas tid kommer elever att sittstrejka utanför stadshuset i Luleå för att protestera mot Luleå kommuns planer på att lägga ned ett antal byaskolor.

– Det här är ett initiativ från barnen själva, säger föräldern Anneli Lyckestig.

Det senaste året har Luleå kommun lagt ned tre skolor och tre förskolor; Vitåskolan, Kyrkbyskolan och Borgmästarskolan samt förskolorna i Jämtön, Ängesbyn och Karlsvik. Men knappt hade protesterna lagt sig förrän beskedet om fler skolnedläggningar kom. Något färdigt förslag finns ännu inte men det är byaskolorna i Ersnäs, Måttsund, Alvik, Avan och Klöverträsk som hotas.

– Ända sedan planerna om nedläggningen kom har vi haft en aktiv grupp i Ersnäs som jobbar på många olika fronter för att se vad vi kan göra för att rädda vår skola. Men barnen vill också delta och vi har försökt att hitta sätt där de också kan uttrycka sig och då kom förslaget om sittstrejk upp. Så det här är ett initiativ från barnen själva, säger föräldern Anneli Lyckestig.

Skolbesparingar i Luleå

Fler skolor kan ansluta

Sittstrejken inleds på måndag och varje dag mellan 07-09 kommer elever från Ersnässkolan att sitta utanför stadshuset för att visa sitt missnöje mot att Luleå kommun vill lägga ned deras, men även andra skolor i Luleå.

– Vi har även välkomnat elever från fler skolor att delta och det verkar som att Måttsund kommer att haka på också.

Hur ser ni föräldrar på att barnen delvis kommer att vara borta från skolan under den här veckan?

– Syftet är att rädda skolan och personligen tycker jag att det är ett gott syfte både för barnen, för skolan och för landsbygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet