Nya skolnedläggningar väntar i Luleå – här blossar protesterna upp

Publicerad

Protesterna kring skolnedläggningarna i Luleå har knappt lagt sig när nya protester nu blossar upp. Den här gången är det människorna i Sörbyarna som för kampen.

På måndagskvällen höll politikerna ett möte i Måttsund om det nya skolnedläggningshotet som vilar över Sörbyarna i Luleå. Lokalen fylldes till bredden men trots att flera politiker var på plats gavs ingen ny information.

– Jag vet inte om syftet med mötet var att få svar men det är kul att man blir inbjuden av politikerna. De finns en stor oro för att skolorna ska läggas ned för det påverkar byarna väldigt hårt, säger Magnus Edin, Måttsund.

Föräldrarna var även oroliga över en viss specifik fråga som du kan höra mer om i klippet ovan.

Antnässkolan kan bli ”storskola”

Det var i april i år som Socialdemokraterna, med stöd av Moderaterna, klubbade igenom beslutet att stänga sju skolor och förskolor. Redan då flaggades det för att ännu flera skolor skulle slås igen när kommunen behöver spara. I dag finns det inget färdigt förslag från tjänstemännens sida men ett scenario är att skolan i Antnäs blir ett slags nav medan skolorna i Alvik, Ersnäs och Klöverträsk läggs ned. Måttsundskolan är också hotad och istället kan barnen behöva åka till Bergnäset.

– Vi Socialdemokrater har ett ansvar och Niklas Nordström har helt rätt. Vi måste börja effektivisera nu så inte bollen blir för stor, så det blir tungt, säger Anneli Ahlbäck (S), ledamot i barn-och utbildningsnämnden.

Liberalerna i Luleå: ”Intressant att lyssna”

Liberalerna röstade emot vårens skolnedläggningar och tycker även att Sörbyarnas skolor bör få finnas kvar.

– Vi har ju tidigare sett hur de i Vitå, Klöverträsk och Kyrkbyn kämpat och nu ser vi hur de i Sörbyarna vaknar till liv. Jag tycker det är jätteintressant att lyssna och det är självklart att vi ska ha skolor på landsbygden, säger Thomas Söderström, gruppledare för Liberalerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet