Foto: svt

Luleås ledning backar i matfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att producera maten till Luleås äldre i Piteå tog en ny vändning under dagens möte i Luleås kommunstyrelse.

Under tio års tid har maten till de boende på Luleås äldreboenden och till de som får mat hemlevererad genom hemtjänsten tillagats och levererats från Sunderby sjukhus storkök. Men efter att Region Norrbotten aviserat att de inte längre kan leverera de omkring 745 000 måltiderna per år har kommunen sett sig om efter andra alternativ.

Det alternativ som kommunledningen lyft fram har handlat om att samordna matproduktionen med grannkommunen Piteå, det vill säga att maten till Luleås äldre ska lagas i Piteå för att sedan transporteras till Luleå.

Mat till äldre i Luleå

LÄS ÄVEN: Luleås äldre kan få mat från Piteå

Pensionärsorganisationer utanför

Men under dagens kommunstyrelsemöte yrkade Miljöpartiet på en återremiss av ärendet och fick stöd av Vänsterpartiet, Rättvisepartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Enligt Jan Nyberg drog kommunstyrelsens ordförande Yvonne Stålnacke därefter tillbaka det liggande förslaget.

– Vi har haft starka åsikter kring hur frågan hanterats. Dels har ingen av pensionärsorganisationerna fått information eller möjlighet att yttra sig om det här. Dels vill vi se den utredning som gjordes redan 2016 men som ännu inte är diarieförd, säger Jan Nyberg, gruppledare Miljöpartiet i Luleå.

Olika lösningar

Planen var att fatta beslut om en avsiktsförklaring mellan Luleå och Piteå på kommunfullmäktige i slutet av september, men så ser det alltså inte ut att bli. 

Och även om de sex oppositionspartierna gick samman under dagens möte och krävde en återremiss av ärendet är deras åsikter om hur frågan ska lösas sannolikt splittrad.

– Där har vi olika åsikter. Vänsterpartiet och Rättvisepartiet vill ha kostproduktionen i kommunal regi medan de borgerliga vill se en upphandling med privata aktörer. Vi i Miljöpartiet kan nog tänka oss en lösning som de borgerliga men vill hitta småskaliga lösningar, säger Jan Nyberg (Mp). 

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mat till äldre i Luleå

Mer i ämnet