Efter flera glåpord och trakasserier ställde sig en man upp och öppnade gylften för att visa ”hur en riktig kuk ser ut”. Foto: SVT Grafik

Man åtalas efter attack mot lesbiskt par

Uppdaterad
Publicerad

I maj attackerades paret av en man under en middag inne på en krog i Luleå. Nu åtalas mannen för sexuellt ofredande och hets mot folkgrupp och enligt åklagaren handlar det om ett hatbrott.

– Det känns väldigt väldigt bra att man tar det på allvar, säger Mariana Vnuk, en av de två kvinnorna som utsattes.

Paret hade gått ut för att äta middag på Bishop's Arms i Luleå. De två kvinnorna har i förhör berättat att de ansattes av en man med glåpord som anspelade på deras sexuella läggning. Mannen, som är i 30-årsåldern, ska enligt en av kvinnorna bland annat ha frågat om de var tjejer eller killar, att det var fel och att de inte får gå i kyrkan.  Han ska även ha kallat dem för ”plattfittor”.

Ville visa sitt kön

När kvinnorna vid ett tillfälle pussades ska mannen ha kommit fram till deras bord och sagt ”ni behöver det här” och satte sin hand innanför sina byxor för att visa ”hur en riktig kuk ser ut”.

En av kvinnorna ska då ha ställt sig upp för att mota bort mannen och i tumultet som uppstod fått sitt örhänge bortslitet.

– Jag hade aldrig tidigare varit med att någon blivit sä äcklad av min läggning, säger Mariana Vnuk.

Hatbrott

Åklagare Klara Dahlström åtalar mannen för sexuellt ofredande och hets mot folkgrupp och menar att det handlar om ett hatbrott.

– Jag har ju åtalat för hets mot folkgrupp, sedan får tingsrätten avgöra, säger hon.

Åklagaren har även kallat en polis som var med vid ingripandet som vittne och som hört mannen uttala sig på ett sådant sätt som styrker att det handlar om ett hatbrott. Mannen själv förnekar brott.

– Det vore bra om han fälls, säger Mariana Vnuk. Att samhället markerar sitt ställningstagande.

Stödmanifestation

Händelsen i maj väckte stor uppmärksamhet och det anordnades en regnbågsaktion till stöd för de två kvinnorna.

– Tiden efter så var jag ganska rädd, men efter manifestationen så vändes det till kärlek, säger Mariana Vnuk. Jag har upplevt jättemycket stöd och det är härligt att folk inte bara svär vid fikabordet utan faktiskt ställer sig upp och säger ifrån.

Manifestationen har gjort att Mariana Vnuk känner sig tryggare med att folk skulle kliva fram och ge stöd om något liknande händer igen.

– Jag har varit rädd att han skulle dyka upp på stan, men jag tror att om det skulle hända så skulle folk backa upp mig.

Hatbrott

Ett angrepp på de mänskliga rättigheterna som strider mot principen om alla människors lika värde.

Avser brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering. Det kan även vara andra brott där ett motiv för brottet har varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av:

  • ras
  • hudfärg
  • nationellt eller etniskt ursprung
  • trosbekännelse
  • sexuell läggning
  • eller annan liknande omständighet

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.