En 50-årig man döms för synnerligen grov misshandel i Smedsbyn. Bilden på åklagaren Jonas Fjellström, advokat Mattias Jaldeby och målsägarbiträdet Karoliina Ikonen är tagen under rättegången tidigare i höst. Foto: Filip Hannu/SVT

Döms för synnerligen grov misshandel i Smedsbyn – ses som allvarligt psykisk störd

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 50-årsåldern som tingsrätten funnit skyldig till synnerligen grov misshandel av en anhörig i Smedsbyn utanför Luleå bedöms vara allvarligt psykisk störd. Mannen som dömdes för mord på en annan anhörig för drygt tio år sedan kan nu dömas till rättspsykiatrisk vård.

Sista september avslutades rättegången där mannen åtalats för att ha att misshandlat en anhörig så svårt att offret blivit blind. Tingsrätten beslutade efter förhandligarna att mannen var skyldig till brottet och att han skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning.

Syftet med utredningen är att avgöra om han kan dömas till fängelse eller vård. Resultatet som lämnades in till tingsrätten under fredagen konstaterar att mannen har en allvarlig psykisk störning.

Mannen som erkänt brottet menade däremot att det inte fanns något skäl att genomföra en stor rättspsykiatrisk utredning.

– Han menar att hans grundsjukdom har ingen direkt koppling till det händelseförloppet som skedde, sa mannens försvare Mattias Jaldeby.

Dömdes för mordet i Smedsbyn 2009

För drygt tio år sedan dömdes mannen för mord på sin tidigare sambo på samma gård som han nu funnits skyldig till synnerligen grov misshandel.

Det var 26 augusti 2009 som den nu åtalade mannen mördade sin tidigare sambo – samma dag som hon vann en vårdnadstvist gällande deras gemensamma barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.