Markägare JO-anmäler polisen efter tältlägret Rainbow gathering

Uppdaterad
Publicerad

Tältlägret Rainbow gathering i Kallak utanför Jokkmokk är över och de sista deltagarna har lämnat platsen. Men för markägarna är den situation de hamnade i fortfarande obegriplig och nu JO-anmäler de polisen för deras agerande.
– Det kan inte vara okej att över 1000 personer ockuperar en plats i månader utan att myndigheterna agerar, säger Christian Rimppi, förvaltare Jokkmokks allmänning.

I över en månad tältade drygt 1000 personer från Rainbow gathering i skogarna kring Kallak utanför Jokkmokk på mark som ägs av Jokkmokks allmänning. Men trots lägrets omfattning var markägarna helt oförberedda när de första deltagarna kom i slutet av juli berättar Christian Rimppi, förvaltare på Jokkmokks allmänning.

– Det var en av delägarna som ringde mig och sa att det började komma folk. Vi visste ingenting.

Och det kom fler människor, tält sattes upp, toaletter och kök och i början av augusti var det som ett litet samhälle.

Polisanmälan och begäran om handräckning

Christian Rimppi besökte lägret vid flera tillfällen och beskriver deltagarna som vänliga. Men de saknade tillstånd och i mitten av augusti lämnade han in en polisanmälan och därefter en begäran om handräckning för att med polisens hjälp få bort lägret.

– Det här är en viktig principiell fråga. Ska så många människor få tälta på samma plats under så lång tid så flyttar man praxis för allemansrätten.

– Sedan tar det väldigt mycket tid i anspråk, jag vet inte hur mycket tid jag ägnat åt det men förutom att jag varit där rent fysiskt är det också något man processar dygnet runt.

JO-anmäler polisen

Trots att tälten är nedplockade, skräpet bortfört och de sista deltagarna rest vidare kvarstår frågan för markägarna: Varför fick de ingen hjälp när över tusen personer slog sig ned på deras mark?

– Det kan inte vara okej att över 1000 personer ockuperar en plats i månader utan att myndigheterna agerar, säger Christian Rimppi.

I torsdags JO-anmälde Jokkmokks allmänning polisen för deras agerande, eller kanske snarare brist på agerande.

– Vi har lämnat in en JO-anmälan mot polisen för att man inte hanterat det här. Det måste vara polisens sak att agera i sådana här situationer, vem ska man annars vända sig till?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tältlägret i Kallak

Mer i ämnet